Hyperpigmentatie van de huid is een tamelijk veelvoorkomend verschijnsel dat zich vooral vanaf een zekere leeftijd voordoet. Er duiken dan bruine vlekken op, ook "ouderdomsvlekken" genoemd, die weliswaar onschuldig zijn, maar toch aanleiding kunnen geven tot heel wat complexen. Waarom verschijnen die donkere vlekken op het gezicht of het lichaam? Wat kan je doen op de vorming ervan te voorkomen en bestaande vlekken minder zichtbaar te maken? 

 

De zon, hoofdoorzaak van hyperpigmentatie van de huid 

Bruine vlekken ontwikkelen zich vooral daar waar de huid blootstaat aan UV-stralen: in het gezicht, op de handen en zelfs op de schouders. Heel concreet is hyperpigmentatie van de huid het gevolg van een verhoogde productie van melanine, een natuurlijk pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid (maar ook van ons hoofdhaar en zelfs van onze lichaamsbeharing). 

 

hyperpigmentation de la peau

 

Als je in de zon vertoeft, fungeert melanine als een natuurlijke barrière die je beschermt tegen de gevaren van UV. Zo krijg je dus je bruine kleur. Maar als je je huid te vaak blootstelt zonder bescherming, kan de melanineproductie verstoord raken, waardoor zich vlekken gaan vormen in diverse gradaties van bruin. Ouderdomsvlekken zijn de meest courante vorm, maar soms gaat het ook om melasma (zwangerschapsmasker), dat donkerder van kleur is, of om post-inflammatoire hyperpigmentatie van de huid, waarbij de vlekken ook intenser zijn. 

Je moet weten dat vrouwelijke hormonen (en met name oestrogenen) de aanmaak van melanine stimuleren. Zwangere vrouwen zijn dus vatbaarder voor de vorming van huidvlekken (dat noemen we een zwangerschapsmasker of melasma), maar ook vrouwen die de pil nemen of een specifieke hormoonbehandeling volgen. 

De beste oplossing tegen hyperpigmentatie van de huid blijft een goede zonnecrème gebruiken en vooral ook verstandig omspringen met de zon: dus niet te vaak zonnen, tijdens de warmste uren van de dag uit de zon blijven, de UV-index in de gaten houden en je huid in functie daarvan beschermen. 

Bij een dermatoloog kan je een specifieke behandeling tegen ouderdomsvlekken laten doen. Bijvoorbeeld met de laser, die rechtstreeks op de melanosomen werkt en efficiënt is zonder te veel warmteproductie. Er kan ook gewerkt worden met pulslicht voor grotere zones, wat vooral geschikt is voor een lichte huid (bij een donkere huid is er meer risico op verbranding). Een dermatoloog kan ook een depigmenterende peeling uitvoeren, die de teint zichtbaar egaler maakt en de huidregeneratie bevordert. En tot slot is er cryotherapie, waarbij pigmentvlekken worden bevroren, zodat de cellen worden vernietigd en de huid wordt geëxfolieerd. Deze behandeling is weliswaar vooral aangewezen voor oppervlakkige, niet al te donkere huidvlekken. 

hyperpigmentatie van de huid

hyperpigmentatie van de huid

Wil je zelf de hyperpigmentatie van je huid aanpakken, dan kan je de producten van het gamma Pigmentbio van Bioderma gebruiken. Een dagelijks reinigingsproduct, een dagcrème, een nachtcrème en gerichte producten voor occasioneel gebruik: het laboratorium heeft diverse formules ontwikkeld die een complete en efficiënte oplossing vormen tegen de effecten van de tijd op de huid. Die zijn trouwens ook geschikt als aanvulling bij een dermatologische behandeling, om de effecten ervan nog te verbeteren.