Tijdens de zwangerschap, een periode waarin vrouwen meer oestrogenen aanmaken en gevoeliger worden voor zonnestraling, kunnen er bruine vlekken opduiken, meestal door te veel zonblootstelling. Meestal komt die hyperpigmentatie van de huid tot uiting in het gezicht. Maar ze kan zich ook voordoen op het lichaam, vooral op de armen en de schouders. Er bestaan verschillende oplossingen om dit tegen te gaan.
Waar kunnen er bruine vlekken verschijnen?
Meestal zijn bruine vlekken het gevolg van teveel zon. Het is dus logisch dat ze vooral op het gezicht voorkomen, maar ook op andere lichaamszones die veel aan UV-straling blootstaan. Zo is het niet ongewoon om hyperpigmentatie van de huid te zijn op de schouders, de armen, de nek bij mensen met kort haar, het decolleté, de handruggen en soms zelfs de benen.
Die vlekken zijn vaak ovaal of rond van vorm en afhankelijk van de persoon min of meer donkerbruin. Hoewel bruine vlekken het resultaat zijn van te langdurige blootstelling aan de zon en soms van slechte gewoonten (roken), is het ook zo dat sommige mensen er meer genetische aanleg voor hebben dan anderen. Bruine vlekken doen zich vaker voor bij een lichte dan bij een getaande huid.
Oplossingen tegen hyperpigmentatie van de huid op het lichaam
Er bestaan heel wat behandelingen om hyperpigmentatie van de huid op alle lichaamszones te doen verdwijnen. Zo kan men bijvoorbeeld lasersessies laten uitvoeren bij een dermatoloog. Met deze technologie worden alle cellen die melanine bevatten (melanocyten) vernietigd, waardoor bruine vlekken geleidelijk aan vervagen.
Bij een andere techniek wordt gebruik gemaakt van flitslampen, die verschillende golflengten uitzenden naar de vlek. Die gaat verhelderen en minder zichtbaar worden. Net zoals laseren moet ook deze behandeling door een professional worden uitgevoerd en moet men hierbij gedurende een zekere tijd uit de zon blijven.
Afhankelijk van het geval kunnen dermatologen ook cryotherapie voorstellen, die werkt met extreem koude vloeibare stikstof, of een peeling waarbij de huid diepgaand wordt geëxfolieerd. Dermabrasie, die vrij agressief is, wordt meestal niet toegepast op het gezicht omdat de huid daar zeer dun is, maar blijft wel nuttig tegen hyperpigmentatie van de huid op het lichaam, met name op armen, schouders en handen.
Je kan ook dagelijks optreden tegen die vlekken, zonder persé een beroep te doen op ingrijpende dermatologische behandelingen. Zo kan je bij het douchen de verhelderende douchecrème (Foaming Cream) uit het gamma Pigmentbio van Bioderma gebruiken. Die reinigt én exfolieert de huid. Je brengt hem aan, laat hem schuimen en spoelt hem dan overvloedig af. Je kunt hem ook één tot twee keer per week gebruiken als masker: een dikke laag product aanbrengen, ongeveer 5 minuten laten inwerken, doen schuimen en afspoelen.
Na het douchen kan je ook de doelgerichte verhelderende verzorging Pigmentbio Sensitive Areas van Bioderma rechtstreeks op de vlekken aanbrengen. Die kan probleemloos worden aangebracht op gevoelige zones waar de huid dunner is.