Tijdens de eerste 15 levensmaanden is de kans heel groot dat je kindje luiererytheem (luieruitslag) krijgt. Er zijn een aantal eenvoudige dingen die je kan doen om die irritatie te voorkomen en te verzachten.
Wat is luiererytheem?
Luiererytheem is een abnormaal rode huid van de billetjes bij baby’s. Meestal vormt dit erytheem zich als de huid te lang in een vochtig milieu blijft. Een vuile en vochtige luier is het ideale terrein voor de ontwikkeling van deze uitslag.
Luiererytheem is dus te herkennen aan rode plekken die droog of sijpelend kunnen zijn. Maar geen paniek! Deze huidontsteking mag dan al onaangenaam zijn, ze blijft meestal goedaardig.
Over het algemeen blijft luiererytheem 2 tot 4 dagen aanhouden. Het is echter mogelijk dat de ontsteking langer blijft duren.
De eerste goede reflex als je symptomen van luiererytheem bij je kindje vaststelt, is altijd de mening van je dokter vragen.
En verder zijn er een hele reeks kleine gewoonten om aan te nemen als je de eerste symptomen merkt.
- Ververs de luier van je baby van zodra die vuil lijkt. Zelfs als je denkt dat het maar om een klein beetje pipi gaat en de luier niet vochtig is. Het is beter wat te veel te verschonen dan te weinig.
- Bij het verversen van de luier reinig je de billetjes van je kindje met een zacht en bij voorkeur zeepvrij product dat borg staat voor een goede huidtolerantie.
- Eenmaal de huid gereinigd, droog je die zorgvuldig af. Gebruik een zachte doek en dep de huid droog in plaats van te wrijven.
- Voor je je baby een propere luier aandoet, breng je ABCDerm Change Intensif aan op de billetjes. Dat is een herstellende waterpasta die uiterst veilig is en bijzonder goed wordt verdragen. Dit verzorgingsproduct kalmeert de huid en herstelt de huidbarrière die is aangetast door het luiererytheem. Het vormt ook een beschermende barrière die de huid isoleert voor vuil en enzymen uit de ontlasting.
- En tot slot: laat je kindje van zodra het symptomen van luiererytheem vertoont, zoveel mogelijk met zijn billetjes bloot.
Luiererytheem voorkomen
Hoewel luiererytheem heel vaak voorkomt bij baby’s, kan het worden vermeden door de luiers niet te strak vast te maken of ook door verschillende merken van luiers uit te proberen. Sommige irriteren immers meer dan andere. Merk je dat je kindje vaak last heeft van luiererytheem, verander dan eens van luiermerk.
Het is ook belangrijk om je handen en die van je kindje te wassen voor en na het verversen van de luier, om gevaar voor infecties te verminderen.
Elk kindje is anders, dus zijn huid en zijn tolerantie ook… Er bestaan dan ook geen pasklare mirakelrecepten.