Tot hier de positieve kanten! Maar de keerzijde van de medaille is niet min: blootstelling aan zonlicht heeft heel wat nefaste gevolgen voor de huid en de gezondheid.

Verantwoord gedrag houdt dus absoluut in dat je efficiënte zonnebescherming aanbrengen, aangepast aan de zonne-intensiteit en je huidtypes.

De huid van kinderen vergt specifieke bescherming, die je hier vindt, net zoals een verwonde of beschadigde huid, om te vermijden dat littekens gaan pigmenteren in de zon.

Hoe werkt zonnestraling?

De zon zendt oneindig veel lichtstraling van diverse golflengten uit, van heel kort tot heel lang, en we onderscheiden: kosmische stralen, gamma-stralen, X-stralen, ultravioletstralen (UV), die UVC,  UVB en UVA omvatten, zichtbare stralen, infraroodstralen (IR) en radiogolven.


Het gevaarlijkste gedeelte van de zonnestraling wordt gefilterd door de atmosfeer. Twee derden van de straling bereikt de aarde. De levensgevaarlijke UVC-stralen, kosmische stralen, gamma-stralen en X-stralen geraken niet tot aan het aardoppervlak. De straling die ons wél bereikt (UVB, UVA, zichtbaar licht straling en infraroodstralen) heeft een invloed op ons organisme. Infraroodstralen geven warmte af, die we voelen op de huid, in tegenstelling tot UVB- en UVA-stralen, die onzichtbaar en koud zijn maar wel een belangrijke biologische werking hebben.

Waarom zich beschermen tegen de zon?

Zonnestraling heeft destructieve effecten op de huid, gaande van zonne-erytheem (zonnebrand) tot versnelde huidveroudering en huidkanker. Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker, meteen het meest ernstige gevolg van teveel zon. Maar er zijn nog andere nare gevolgen mogelijk, zoals verbranding, een zonnesteek, fotosensibilisering, oogontsteking en zonneallergie…

  • UVB-stralen worden voor 85% tegengehouden door de epidermis.

dus slecht 15% ervan bereiken de dermis. De hoeveelheid UVB-straling hangt af van het seizoen, de hoogte en het uur van de dag. Deze stralen zorgen voor het bruin worden van de huid, maar ook voor het verbranden ervan, wat een natuurlijk alarmsignaal van de huid is bij teveel UVB. Het belangrijkste effect van UVB op lange termijn is dat het kankerverwekkend is.

 

  • UVA-stralen dringen diep in de huid: 50% van de UVA-stralen bereiken de dermis.

Ze zijn het hele jaar aanwezig en dringen doorheen wolken en ramen. Ze zijn verantwoordelijk voor huidveroudering (fotoveroudering) en leiden tot de vorming van vrije radicalen, die de celstructuren en het DNA aanvallen. Ze hebben ook een kankerverwekkend effect, maar in mindere mate dan UVB.

Sunbrun skin graphic

De mate van UV-straling hangt af van het oppervlak waar ze op terechtkomt.

die haar in mindere of meerdere mate verspreidt:

- Op sneeuw wordt ongeveer 80% van de UV-straling weerkaatst, op zand 15%, op water 25%.

- Op een diepte van 40 cm onder water bedraagt de blootstelling aan UV-straling nog altijd zo'n 40% van die aan de oppervlakte!

UVA- en UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor huidkanker omdat ze de immuunafweer van de huid verzwakken, aanzienlijke oxidatieve stress veroorzaken en schade aan het DNA toebrengen die kan leiden tot de vorming van kankercellen.

Niet elke huid reageert op dezelfde manier op zonnestraling, want elk individu heeft een eigen fotogevoeligheid die samenhangt met zijn fototype. Het fototype is de kwaliteit van de respons van een persoon op de werking van de zonnestralen. Er worden 6 fototypes onderscheiden, op basis van huidtint, haarkleur, de aanwezigheid van sproeten, de mate waarin het individu vatbaar is voor verbranding of integendeel gemakkelijk bruint.

  1. Fototype I: melkwitte huid (roodharig), verbrandt altijd, bruint nooit, heel veel sproeten.
  2. Fototype II: lichte huid, verbrandt altijd, kan heel lichtjes bruin worden, veel sproeten.
  3. Fototype III: lichte tot getinte huid, verbrandt vaak, bruint altijd (licht- tot middelbruin), sproeten mogelijk.
  4. Fototype IV: getinte huid, verbrandt zelden, bruint altijd (donkerbruin), geen sproeten.
  5. Fototype V: bruine huid, verbrandt nooit, bruint altijd (heel donkerbruin) geen sproeten.
  6. Fototype VI: zwarte huid, verbrandt nooit, geen sproeten.

Hoe lager je fototype (fototype III en vooral fototype I en II), hoe hoger de vereiste beschermingsfactor.

Your skin - hands skin colors

Hoe werkt het bruinen?

Het bruin worden van de huid wordt hoofdzakelijk geactiveerd door UVB bij "natuurlijke" zon en is een aanpassings- en afweerreactie van de huid ten opzichte van de zonne-agressie, maar vormt nooit een ondoorlaatbare buffer. Gebruind zijn beschermt vaak tegen verbranding door de zon, maar mag geen vrijgeleide zijn om ongeremd verder te zonnen, gezien de schade die dit op lange termijn kan veroorzaken (met name huidkanker).

Bij blootstelling aan de zon worden de melanocyten geactiveerd, die melanine gaan aanmaken om zich te verdedigen tegen de agressie. De geproduceerde melanine stijgt dan naar het huidoppervlak. Tegelijk wordt de huid ook dikker (de dikte van de hoornlaag neemt toe), wat nog voor een bijkomend beschermend effect zorgt. Opgelet, UVA-stralen veroorzaken een onmiddellijke pigmentatie die slechts enkele uren blijft aanhouden - dit is geen bruining maar oxidatie, die meteen na de zonblootstelling zichtbaar wordt. Alleen UVB-stralen zorgen voor "echte" bruining, die 2 tot 3 dagen na de blootstelling zichtbaar wordt en na 3 weken blootstelling haar limiet bereikt.

Beschermende zonneproducten hebben als taak tegelijk UVB en UVA te filteren, met een goed evenwicht tussen beide. Hun filtervermogen wordt aangegeven met een beschermingsfactor, de SPF (Sun Protection Factor). Deze SPF moet worden gekozen in functie van het fototype en van de zonne-intensiteit (zee, bergen,…).

  • SPF 6 = lage bescherming
  • SPF 15 = gemiddelde bescherming
  • SPF 30 = hoge bescherming
  • SPF 50+ = zeer hoge bescherming

Kies ook een product met een textuur die jij graag hebt, want hierdoor ga je het product regelmatiger aanbrengen. Voor een efficiënte werking moet je je zonneproduct immers om de 2uur opnieuw aanbrengen. Tot slot zijn er ook formules die waterbestendig zijn of die het bruinen bevorderen om de blootstellingstijd te verkorten.

Skin graphic - sun protection

Welke gevolgen heeft de zon op veroudering?

Volgens de specialisten* wordt 80% van de huidveroudering in het gezicht veroorzaakt door blootstelling aan de zon!

 

Veroudering door zonblootstelling wordt heliodermie genoemd: dit komt tot uiting in diepe rimpels, pigmentvlekken en teleangiëctasieën of zichtbare verwijding van kleine bloedvaatjes onder de huid. Dit type versnelde veroudering komt veel meer voor op huidzones die geregeld blootgesteld zijn, zoals het gezicht, de handruggen, de voorarmen, het decolleté… UVB- en UVA-stralen brengen de huidcellen ernstige schade toe, breken collageen en elastine af en kunnen leiden tot de ontwikkeling van kankertumoren.

Redenen genoeg dus om verstandig om te springen met de zon en je bij elke blootstelling te beschermen.


*GilchrestB A et al, Effect of chronologic aging and photoaging : an overview., J Am Acad Dermatol, 1989 ; 21(3 Pt 2) :610-3

Hour
  • Vermijd blootstelling op de tijdstippen dat de zonnestraling het hevigst is. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe sterker de ultravioletstraling. In West-Europa is dat in de zomer tussen 11 uur en 16 uur.
  • Blijf niet langer in de zon met als excuus dat je een zonnecrème met hoge beschermingsfactor hebt aangebracht. De bedoeling van deze producten is niet om het aantal uren blootstelling te verhogen, maar om de gevaren tijdens de blootstelling te beperken.
  • In het algemeen is het gewoon ook af te raden om een hele dag op het strand door te brengen.
Body areas
  • Draag een goed afsluitende zonnebril met hoge UV-factor, een hoed met brede rand, loszittende en indien mogelijk lange kledij (T-shirt met lange mouwen en bermuda of lange broek). Vergeet niet dat kledij, vooral donker gekleurde, de meest doeltreffende bescherming blijft!
  • Bij hoge temperaturen lopen kinderen evenveel risico op een zonnesteek dan op verbranding, dus denk erom dat je hen regelmatig doet drinken.
Sun
  • Vertrouw niet op je gevoel. Omdat het infraroodstralen en niet UV-stralen zijn die een warmtegevoel geven, is het perfect mogelijk te verbranden zonder dat je het gevoel hebt van veel zon op je huid (bijvoorbeeld op een boot of op een bewolkte zomerdag).
  • In de bergen is de straling zelfs bij heel lage temperaturen gevaarlijk. Het buffereffect van de atmosfeer neemt immers af door de grote hoogte, dus de zon is er agressiever (de dosis UVB die de huid te verwerken krijgt, neemt per 300 meter hoogte met 4% toe). Bovendien doet de weerkaatsing op de sneeuw de intensiteit van de UV-straling op de huid sterk toenemen (sneeuw kan 80% van de UV weerkaatsen).
  • Hou er rekening mee dat wind en water de alarmsignalen voor infrarood uitschakelen door het warmtegevoel te verminderen terwijl de dosis UV even hoog blijft!
Seasons
  • Wees ook bij bewolkt weer op je hoede. Wolken laten immers veel meer UV dan infraroodstralen en zichtbaar licht door. Dus ook bij koeler en donkerder weer blijft het risico in verband met UV-straling even groot.
  • Ga bij voorkeur in de schaduw zitten, maar vergeet niet dat dit geen absolute veiligheid garandeert. Schaduw biedt dan wel bescherming tegen directe zonnestraling, maar niet tegen zonnestraling die wordt weerkaatst op de ondergrond (gras weerkaatst 3% van de UV-straling, zand 5 tot 25%, sneeuw 30 tot 80% en water 5 tot 90%) en ook niet tegen zonnestraling die wordt verspreid door deeltjes die zich in suspensie in de omgevingslucht bevinden (op het middaguur is 30 tot 50% van de UV die we te verwerken krijgen afkomstig van diffusie door moleculen in de atmosfeer).
Pills

Ga nooit in de zon met parfum op je huid of als je bepaalde geneesmiddelen neemt, zonder voorafgaandelijk het advies van je dokter of apotheker te vragen.