CONSEILS AU QUOTIDIEN
Het dragen van een mondmasker is een essentieel onderdeel geworden van de strijd tegen corona.
Maar de hele dag een mondmasker dragen kan de huidbarrière beschadigen en tot ongewenste neveneffecten leiden: irritatie, droogheid, roodheid, jeuk, tintelingen, trekkerigheid, bij mensen die gevoelig zijn voor acne een opflakkering (vaak maskne = masker + acne genoemd), enz.
Dit geldt des te meer als je al een gevoelige of reactieve huid hebt, die vatbaarder is voor irritatie.
Het dragen van een mondmasker kan onverwachte reacties op de huid veroorzaken of een reeds bestaande huidaandoening (acne, rosacea, seborroïsche dermatitis, atopische dermatitis) verergeren.
Hier volgen enkele dermatologische tips om beter te begrijpen welke veranderingen het mondmasker veranderingen in jouw huid veroorzaakt, hoe je zorg draagt voor je huidbarrière en hoe je de neveneffecten van het dragen van een mondmasker kunt voorkomen.
- Het dragen van een masker is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden en is nog steeds absoluut noodzakelijk, maar het brengt een echte ecobiologische verandering in de huid teweeg. Wij beschouwen de huid als een levend ecosysteem in voortdurende interactie met zijn omgeving. De huid van het gezicht is niet gewend om door een masker bedekt te worden. Hierdoor ontstaat een semi-occlusieve omgeving die natuurlijke uitwisselingen van buitenaf verhindert (vochtigheid, UV, zuurstof...). De huid staat niet op dezelfde manier in wisselwerking met haar omgeving: in plaats van in contact te komen met de zuurstof in de lucht, wordt zij "opgesloten" in een warme en vochtige omgeving, rijk aan kooldioxide (CO2) als gevolg van de ademhaling. Deze semi-occlusieve omgeving kan leiden tot ernstige huidaandoeningen door maceratie.
- Uit een Chinees onderzoek onder 407 zorgverleners bleek dat 49% reacties van de gezichtshuid op het mondmasker meldde. Jeuk (14,9% van de gevallen), erytheem (12,6%) en droogheid (11,6%) waren de meest voorkomende verschijnselen. Bovendien meldde 43,6% van de mensen met acne, 100% van de mensen met rosacea en 37,5% van de mensen met seborroïsche dermatitis een verergering van hun aandoening1 .
1Zuo Y, Hua W, Luo Y, et al. Skin reactions of N95 masks and medial masks among health-care personnel: A self-report questionnaire survey in China. Contact Dermatitis. (2020)
Wat zijn de neveneffecten van het dragen van een mondmasker op het gezicht?
Het is aangetoond dat het dragen van een masker de huidbarrière beschadigt: ofwel door nieuwe huidreacties te veroorzaken, ofwel door bestaande huidaandoeningen (acne, rosacea, seborroïsch eczeem, atopische dermatitis) te verergeren. Elke huid is uniek en reageert op haar eigen manier.
Op een gezonde huid: irritatie door wrijven
Het dragen van een mondmasker zorgt voor wrijving, die irritatie kan veroorzaken. De huid van het gezicht is dunner dan op de rest van het lichaam en reageert slecht op wrijving. Praten, hoesten of zelfs gewoon je mondmasker weer opzetten veroorzaakt veel wrijving. Afhankelijk van de gevoeligheid van je huid, kan herhaald wrijven leiden tot irritatie. Uit studies van gezondheidswerkers blijkt dat die irritatie zich voordoet op alle contactpunten, met name op de neus, de kin, de wangen, onder de ogen en achter de oren.
Bovendien houdt een mondmasker stof en onzuiverheden vast, wat de irritatie nog kan doen toenemen.
De afsluitende werking van het mondmasker bevordert ook de transpiratie. De combinatie van wrijving en maceratie kan de huidbarrière aantasten en leiden tot:
- Puistjes
- Droogheid of contactdermatitis
- Jeuk
- Roodheid op de wrijvingszones (puistjes, rosacea)
- Schilfering op neus, wangen en kin (seborroïsche dermatitis)2
Uit een Chinese studie blijkt dat droogheid/een trekkend gevoel (70,3%) en schilfering (62,2%) de meest voorkomende huidbeschadigingen zijn3.
Bovendien blijkt uit een Pools onderzoek dat jeuk in 19,6% van de gevallen verband houdt met het dragen van een mondmasker, vooral bij mensen met een gevoelige huid en aanleg voor atopie4.
Maskne
Ademen in een mondmasker genereert warmte en vochtigheid, wat leidt tot een verhoogde talgproductie. In die warme en vochtige semi-occlusieve omgeving kan de talg gemakkelijk aangetast raken (oxidatie) en kan bacteriële proliferatie optreden.
Als gevolg daarvan kunnen puistjes en imperfecties verschijnen, vooral op de kin en symmetrisch op de kaken, soms ook op de neus. Misschien heb je al gehoord van "maskne", de typische acne die ontstaat door het dragen van een mondmasker en die vooral voorkomt bij mensen met een vette huid met neiging tot acne.
Klik hier voor meer info over maskne
Een recente studie in China toont aan dat deze acne-opstoot werd waargenomen nadat een lange periode een mondmasker werd gedragen (>4 uur per dag gedurende meer dan 2 maanden)5 .
5Han C, Shi J, Chen Y, et al. Increased flare of acne caused by long-time mask wearing during COVID-19 pandemic among general population. Dermatol Ther. (2020)
Wat moet je doen als je mondmasker gezichtsirritatie veroorzaakt? Hoe kan je dit voorkomen?
Dagelijkse verzorgingsroutine
Het is ook heel belangrijk om een regelmatige dagelijkse verzorgingsroutine te volgen, aangepast aan de gevoeligheid van elke huid. Dagelijkse zachte reiniging
Het is nu meer dan ooit van belang om een zeer doeltreffend reinigingsproduct te gebruiken, dat tegelijk mild is en je huidbarrière beschermt.
Een van de beste manieren om de effecten van een mondmasker te voorkomen, is je gezicht twee keer per dag grondig reinigen, 's morgens en 's avonds, bij voorkeur met lauw water, om de huidbarrière niet nog meer te irriteren.
Zo haal je zweet en een teveel aan vet weg, verwijder je aangetaste talg, onzuiverheden en dode huidcellen, en voorkomt je zo mogelijke puistjes en verstopte poriën.
Wij raden in het bijzonder aan je gezicht te reinigen met micellair water.
Tip: Sensibio H2O micellair water verwijdert meer dan 98% van de make-up, vervuilingsdeeltjes en pollen, en helpt de ontstekingsrespons van de huid reguleren.
Uit de eerste observationele studie rond Sensibio H2O blijkt dat dit micellair water onaangename gewaarwordingen van de gevoelige huid spectaculair vermindert. Meer info
Om de huid te beschermen tegen de schade die wordt veroorzaakt door het langdurig dragen van een mondmasker raden dermatologen aan 's morgens en 's avonds een verzachtende of hydraterende crème aan te brengen die geschikt is voor jouw huidtype, bij voorkeur 30 minuten voordat je je mondmasker aanbrengt, om de huid de tijd te geven om de crème op te nemen.
Kies 's morgens voor een lichte hydraterende crème om je huid te beschermen en het risico op occlusie te beperken, vermits de huid zal worden blootgesteld aan warmte en vocht binnen het mondmasker.
Breng 's avonds je gebruikelijke gezichtscrème aan.
Als je een gevoelige of reactieve huid hebt, moet je die goed hydrateren om haar te beschermen tegen de wrijving van het mondmasker, de hydrolipidenfilm te herstellen en de huidbarrière te herstellen.
Als je acne of maskne hebt, gebruik dan liever een crème voor acnehuid afgestemd op de gevoelige huid, de talgproductie en –aantasting tegen te gaan, onzuiverheden te verwijderen en de huid te kalmeren en te rehydrateren.
Tip: Als je mondmasker roodheid en irritatie veroorzaakt, gebruik dan Sensibio Defensive. Als je huid al last had van roodheid, die nog wordt verergerd door je masker, kies dan Sensibio AR. Heb je een huid met neiging tot acne, dan is Sebium Sensitive ideaal voor jou.
Nog meer bewijs voor het belang van goede (vooral hand- en gezichts-) om besmetting met Covid-19 te voorkomen
Ten slotte blijkt uit een recente studie dat het Covid-19 virus 9 uur op de huid kan overleven, vergeleken met ongeveer 2 uur voor het influenza A-virus6.
Dit bevestigt het belang van frequent handen wassen en grondige reiniging van het gezicht (en de blootgestelde delen van het lichaam).
6Ryohei Hirose, Hiroshi Ikegaya, Yuji Naito, Naoto Watanabe, Takuma Yoshida, Risa Bandou, Tomo Daidoji, Yoshito Itoh, Takaaki Nakaya, Survival of SARS-CoV-2 and influenza virus on the human skin: Importance of hand hygiene in COVID-19, Clinical Infectious Diseases, ciaa1517. Meer lezen
Om huidirritatie te voorkomen of te beperken, kies je om te beginnen het masker dat voor jou het best aanvoelt. Deskundigen zijn het niet unaniem eens over dit onderwerp. Er zijn geen vaste regels: de keuze hangt af van de gevoeligheid van je huid. Als u een gevoelige huid hebt, is het raadzaam verschillende maskers uit te proberen om het masker te vinden dat het minst huidongemak (jeuk, tintelingen, enz.) veroorzaakt.
Vergeet niet je mondmasker om de 4 uur te vervangen en het veilig weg te gooien in een gesloten zak om het risico van besmetting te beperken. Draag je een katoenen masker, was het dan op een programma van minimum 30 minuten op 60°C.
En wat met make-up onder het mondmasker?
Vergeet niet dat door de afsluitende werking van het mondmasker, make-up nog gemakkelijker de poriën verstopt en onzuiverheden veroorzaakt. Gebruik daarom bij voorkeur niet-occlusieve producten die zijn samengesteld voor de gevoelige, intolerante huid of de huid met neiging tot acne. Vergeet niet elke avond je make-up zorgvuldig te verwijderen met een mild product en je gezicht grondig te reinigen.