Haarroos is vaak moeilijk weg te krijgen en zorgt voor veel stress bij mensen die er last van hebben: maar wat te doen tegen haarroos in het dagelijks leven? Kan je bepaalde goede gewoonten aannemen om er definitief komaf mee te maken? Hieronder enkele tips om je verzorgingsroutine af te stemmen op dit veelvoorkomende probleem.
Je haar op de juiste manier borstelen
Het is niet voldoende om je haar regelmatig te borstelen om wat te doen tegen haarroos. Je moet het ook op de juiste manier doen: begin altijd met de punten en werk geleidelijk aan naar de wortels toe. Op die manier ontwar je je haar in alle zachtheid, zonder eraan te trekken en zonder haartjes uit te rukken. Zo bescherm je je hoofdhuid tegen agressies en te sterke wrijving.
Gebruik bij voorkeur een borstel vervaardigd uit zachte materialen zoals hout, en met everzwijnhaar om vuildeeltjes afdoend te verwijderen zonder het evenwicht van de hoofdhuid te verstoren.
Niet vergeten om nadat je je haar hebt geborsteld, de haren die tussen de borstelharen zijn achtergebleven te verwijderen. Maak je borstel ook vaak schoon, minstens één keer per week.
De juiste wasfrequentie aanhouden
Het vergt wat discipline om concreet wat te doen tegen haarroos: als je je haar te vaak wast, riskeer je je hoofdhuid te agresseren, waardoor zich nog sneller schilfertjes vormen… Maar als je het niet vaak genoeg doet, wordt het probleem in stand gehouden door een gebrek aan hygiëne!
Je moet dus absoluut het juiste evenwicht vinden, en dat is niet altijd evident als je vaste gewoonten hebt waar je moeilijk van afwijkt. De vuistregel is je haar twee tot drie keer per week wassen. Om met minder wassen toch de nodige hygiëne te garanderen, stop je best regelmatig je kussensloop in de wasmachine én borstel je je haar ‘s morgens en ‘s avonds om vuil te verwijderen.
Wat te doen tegen haarroos bij het zoeken naar een shampoo of haarverzorging? Het is logisch dat je kiest voor producten die zijn afgestemd op jouw problematiek en daarbij de instructies van de fabrikant goed naleeft. Vaak wordt er aangeraden om het product even te laten inwerken, of om twee shampoobeurten na elkaar te doen. Ook de gebruiksfrequentie staat wellicht vermeld: neem de tijd om het gebruiksadvies goed te lezen, zodat je het gekochte product optimaal benut.
Bij Bioderma kan je voor droge, witte schilfertjes absoluut vertrouwen op de kalmerende verzorging Nodé K Concentré, die schilfers verwijdert en een gesensibiliseerde hoofdhuid onmiddellijk tot rust brengt. Deze verzorging moet gedurende drie weken tweemaal per week worden gebruikt als aanvalsbehandeling. Daarna kan ze als onderhoudsbehandeling worden toegepast, twee keer per maand, in combinatie met de shampoo Nodé K.