Als je een probleemhuid hebt met neiging tot puistjes die vaak littekens achterlaten, dan vraag je je wellicht af wat een crème tegen acnelittekens voor je kan doen. Wanneer kan je dit type product aanbrengen?
Inzicht in de oorzaak van acnelittekens
Voor je een crème tegen acnelittekens gaat kopen, is het goed om eens te kijken waar dit verschijnsel vandaan komt… Om het zo methodisch en efficiënt mogelijk te kunnen aanpakken! Concreet: als je puistjes uitknijpt, dan beschadig je de haarvaatjes en weefsels die zich errond bevinden.
Als de epidermis (buitenste huidlaag) en de diepere lagen geraakt zijn, dan slaagt de huid er niet meer in haar oorspronkelijke toestand te herstellen. En dan verschijnt er een litteken, dat in feite een ophoping is van weefsel bestaande uit collageenvezels: dit huidvervangend weefsel geneest wonden, maar kan al naargelang het geval in mindere of meerdere mate zichtbaar zijn.
Een crème tegen acnelittekens aanbrengen: zo vroeg mogelijk!
Wacht niet tot de sporen van puistjes problematisch worden om op te treden: je kunt best zo vroeg mogelijk, van zodra je huidproblemen hebt, dagelijks een crème tegen acnelittekens aanbrengen, want die werkt ook preventief.
Over het algemeen hebben deze producten uitstekende hydraterende eigenschappen. Crèmes van goede kwaliteit laten ook geen vette film op de huid achter. Wil je echter zeker zijn van een mooie teint de hele dag lang of ben je bang voor de gevolgen van een hydraterende oplossing, breng de crème tegen acnelittekens dan ’s avonds aan voor het slapengaan.
Zelfs als de huid nog "rauw" is en er nog geen litteken is, kan dit soort producten worden gebruikt: ze versnellen immers de weefselregeneratie en dragen ertoe bij dat er geen sporen achterblijven na elke opstoot van acne.
Mensen met zware acneproblemen hebben vaak niet genoeg aan een crème tegen acnelittekens om weer een gladde, zuivere huid te krijgen. In complexe gevallen, als de littekens diep en hardnekkig zijn, moet men een beroep doen op meer geavanceerde medisch-esthetische technieken, zoals laser bijvoorbeeld.
Als je laser- of peelingsessies doet bij een dermatoloog, kan je daarnaast perfect nog een aangepaste schoonheidsroutine voor thuis toepassen, als aanvulling op je dermatologisch protocol. Vraag wel altijd advies aan je arts voor je een crème gaat aanbrengen: hij/zij kan je vertellen of de crème compatibel is met de behandeling die jij volgt.
Als dagelijks hygiëneproduct kan je bijvoorbeeld kiezen voor Pigmentbio Foaming Cream van Bioderma, een product dat tegelijk reinigt en exfolieert onder de douche. Het is snel en makkelijk in het gebruik en helpt je teint egaliseren door een combinatie van innoverende bestanddelen die de mechanismen die een rol spelen bij de ontwikkeling van bruine vlekken helpen reguleren.