Luiererytheem of luieruitslag kan zich al vanaf de 3e week voordoen, maar meestal ziet men het vooral opduiken tussen de 9e en de 12e maand.
Er zijn bepaalde fasen in het leven van je kindje waarin zich logischerwijze makkelijker luiererytheem voordoet. In die perioden let je best extra op de huid van de billetjes van je baby en neem je beter ook enkele gewoonten aan om luiererytheem zo veel mogelijk te voorkomen.
Als het kindje rechtop begint te zitten, is er meer wrijving tussen de billetjes en de luier. En juist die wrijving van de huid tegen de luier bevordert de ontwikkeling van luiererytheem.
Ook de ontlasting is een belangrijke factor. Als die zacht en zuur is, maakt ze de babyhuid kwetsbaarder. En er zijn een aantal momenten in het leven van een baby waarin de ontlasting extra zacht en zuur is. Bij het doorbreken van de tandjes bijvoorbeeld, of wanneer je begint met de voedingsdiversificatie.
En in het algemeen ben je best ook alert voor luiererytheem als je kindje spijsverteringsproblemen heeft. Zelfs bij een verkoudheid of een banaal virus kan het ingeslikte slijm de transit doen versnellen.
Hoe verzorg je luiererytheem?
Begin met de luier van je kindje zo vaak mogelijk te verversen. Ideaal wordt aanbevolen om een baby tussen 6 en 8 keer per dag te verschonen, dit om verweking te vermijden.
Bij het verschonen is het heel belangrijk om aangepaste producten te gebruiken. Om baby’s billetjes schoon te maken, kies je voor een zeepvrij reinigingsproduct met hoge tolerantie. Bij luiererytheem is de huid immers gevoeliger en doorlaatbaarder voor agressieve factoren. Een onaangepast reinigingsproduct kan de irritatie dan nog erger maken. Je kunt een vochtig washandje gebruiken en van voor naar achter te werk gaan, waarbij het dus de bedoeling is om van proper naar vuil te gaan. Daarna zorgvuldig afspoelen.
Om de babybilletjes droog te maken, neem je best een zachte badstoffen handdoek en dep je in de plaats van te wrijven.
En tot slot, om het branderige gevoel te verlichten dat kan optreden bij luiererytheem, breng je een dikke laag waterpasta aan, bijvoorbeeld ABCDerm Change intensif. Dit is een filterende zalf op basis van zinkoxide, die een beschermende film op de huid van je baby legt. Bij luiererytheem gebruik je beter geen talkpoeder, want dit kan gaan verweken in de huidplooien en zo ook weer voor irritatie zorgen.
Vergeet ook niet dat de beste manier om de huid te laten ademen is, ze blootstellen aan de lucht. Laat je baby dus indien mogelijk met de billetjes bloot: dat helpt om de huid sneller te laten genezen.
En tot slot: raadpleeg je dokter als de roodheid na 3 dagen niet wegtrekt, want in zeldzame gevallen kan luiererytheem worden veroorzaakt door een schimmel. En hoewel luiererytheem in principe niet besmettelijk is, kan het dat wel zijn bij gewoon contact als het om een schimmel gaat.