Experts aan het woord

Eczeem: voeding kan helpen om ontsteking te verminderen
Volgens voedingsdeskundige Judita Palenikova is bij atopisch eczeem anti-inflammatoire voeding aangewezen. Het draait hierbij niet louter om beperkingen. Integendeel! Het is de bedoeling dat de voeding zo gevarieerd mogelijk is. Maar het is toch best om te zorgen voor een globaal gezond voedingspatroon.
"De voeding moet zo gevarieerd mogelijk zijn. "

- Verzadigde vetten van dierlijke oorsprong (rund, varken, gevogelte, boter, varkensvet), volle melkproducten (geen afgeroomde melkproducten voor jonge kinderen, maar liever een mix van volle en magere producten)
- Snelle suikers: snoepjes, zoete drankjes, honing… Maar fruit hoort wél in een anti-inflammatoir voedingspatroon.
- Producten op basis van witte bloem: die bevatten onvoldoende vezels (vezels vertragen de opname van glucose in het bloed en voorkomen glucosepieken) en dragen bij tot een verhoogd risico op stofwisselingsziekten, die allemaal een inflammatoire component hebben (voor jonge kinderen zijn boekweitmeel, gierstmeel en klein speltmeel te verkiezen boven volkorenmeel).
- Transvetzuren: margarine, koekjes, taartjes, fastfood…

- Groenten en fruit: rood fruit is het beste, want dat is allergievriendelijk (behalve aardbeien) en bevat weinig suiker. Binnen die groep zijn vooral druiven, blauwe bessen, frambozen, aalbessen en braambessen aan te bevelen. Voeg ook perziken, abrikozen en ander fruit toe voor meer variatie.
- Noten en zaden: het belangrijkst vanuit voedingsoogpunt zijn walnoten, hazelnoten en amandelen. Qua zaden geef je de voorkeur aan gemalen lijnzaad, dat veel essentiële vetzuren en vitamine E bevat.
- Vette vis: het beste bewijs dat vet niet altijd ongezond is. Vette vis vormt een uitstekende bron van omega 3-vetzuren, die zeer interessante ontstekingswerende eigenschappen hebben en de weerstand versterken.
- Voedingswaren rijk aan probiotica: gefermenteerde melk, kefir, yoghurt… We schrijven vaak probiotica voor als aanvulling op een anti-inflammatoir dieet.
Zorgen voor een gevarieerde voeding
Het begrip "dieet" klinkt negatief, zeker als het over kinderen gaat. Judita Palenikova geeft wat meer uitleg bij haar aanbevelingen: "Het is heel belangrijk om voor ogen te houden dat veel restrictieve diëten er juist toe kunnen leiden dat het lichaam te weinig anti-inflammatoire voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom mag je je niet louter concentreren op de te mijden voedingsmiddelen, maar moet je de nadruk leggen op wat wél allemaal mag. Een gevarieerde voeding is belangrijker dan beperkingen en restricties. Het beste dieet is een dieet dat een breed spectrum aan voedingsmiddelen met anti-inflammatoire eigenschappen biedt."
Belangrijk om te onthouden
Anti-inflammatoire voeding kan een positief effect hebben op atopisch eczeem Geef de voorkeur aan zelf bereide gerechten, groenten en fruit Vermijd suikers en verzadigde vetten