Mijn huid begrijpen
Voor de ouders is het heel belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt in de huid van hun kind. Onze experts leggen je alles uit om beter te kunnen omgaan met deze chronische aandoening.
Hypergevoeligheid van de huid
Dr. Capkova legt uit: “de huid en het membraan van de slijmvliezen van een patiënt met atopisch eczeem zijn genetisch gevoeliger voor diverse stoffen. Het gaat om stoffen die van nature aanwezig zijn in onze omgeving en die het organisme binnendringen via de huid, de ademhaling of het spijsverteringssysteem. Bij een atopische patiënt komen die stoffen in contact met een immuunsysteem dat onaangepast en te hevig reageert. ”Een atopische patiënt reageert anders op voeding en de biochemische processen in de huid en ook de reflexen die het zenuwstelsel in het lichaam teweegbrengt zijn heel anders. Daardoor reageert de huid op een ongewone, vreemde en extreme manier op normale stimuli uit de binnen- en buitenomgeving (die dus geen allergenen zijn).”
Atopische huid: wat zijn de kenmerken?
Volgens Dr. Michaela Duchonova wordt de huid van kinderen met atopie gekenmerkt door 3 symptomen: droge huid, jeuk en ontstoken zones (met roodheid, schilfers, zwellingen, sijpelende huid en korstjes). In feite vervult deze huid haar rol als barrière slecht, zoals te zien is in onderstaand schema.
Hoe omgaan met het atopisch eczeem van je kind?
Volgens Dr. Michaela Duchonova is het belangrijk dat de ouders samenwerken met de zorgverleners en ervaringen en dagelijkse problemen met hen uitwisselen om het atopisch eczeem "onder controle te houden”. Dat is ook de mening van Dr. Capkova: “de behandeling berust niet louter op geneesmiddelen, maar op een geheel van maatregelen."
De 4 adviezen van Dr. Capkova om een atopische huid te behandelen
Regelmatig hydrateren met verzachtende crèmes en balsems is de basis van de behandeling van atopisch eczeem.
"Op de noodrem staan": door het plaatselijk aanbrengen van klassieke dermocorticoïden wordt een nieuwe opstoot van acuut eczeem tegengegaan.
Eczeemopstoten voorkomen door aangepaste verzorging aan te brengen, na te gaan wat de triggerfactoren zijn en blootstelling eraan te beperken.
De ziekte op lange termijn reguleren met preventieve verzorging, een aangepast voedingspatroon en de juiste leefhygiëne, eventueel gecombineerd met een systemische behandeling.
Geen "universele mirakeloplossing"
Dr. Capkova legt uit: “Omdat atopisch eczeem een aandoening is die gelinkt is aan erfelijke aanleg, kunnen de courante behandelingen de ziekte niet helemaal uitroeien bij een gepredisposeerde patiënt. De meeste symptomen verdwijnen echter vanzelf met de leeftijd. Er bestaat dus geen “universele mirakeloplossing". Wel is het mogelijk om de evolutie van het eczeem onder controle te houden, als de ouders goed geïnformeerd zijn en bereid om mee te werken en de nodige preventieve en curatieve maatregelen toe te passen. Dat vraagt geduld en standvastigheid van hen. Ze moeten de individuele factoren die de aandoening triggeren en verergeren uitsluiten, maar ook een aangepast voedingspatroon voor hun kind hanteren. Het gebruik van aangepaste huidverzorgingsproducten heeft pas na enkele weken of maanden zichtbare effecten. Heel vaak moeten ze eerst verschillende verzorgingsproducten en tactieken uitproberen, maar ouders die actief samenwerken met een kinderarts of een dermatoloog vinden meestal uiteindelijk wel de "juiste” behandeling, die werkt voor hun kind.”
"Ouders die actief samenwerken met een kinderarts of een dermatoloog vinden meestal uiteindelijk wel de "juiste” behandeling, die werkt voor hun kind."
Belangrijke punten om te onthouden
- 3 symptomen: zeer droge huid, jeuk, plaatselijke ontsteking
- Overgevoeligheid van de huid voor potentiële allergenen
- Hydratatie is uiterst belangrijk om de huidbarrière te versterken
- Atopisch eczeem kan onder controle worden gekregen met de juiste preventieve en curatieve maatregelen