Mijn huid begrijpen
Waardoor krijg je contacteczeem?
Waarom reageren sommige mensen op een substantie die bij anderen geen enkele reactie veroorzaakt? Bij contacteczeem spelen een doorlaatbare huidbarrière en het immuunsysteem van elk individu een rol. Omdat sommige patiënten overgevoelig reageren op diverse stoffen, kunnen we veronderstellen dat er sprake is van een ongunstig allergisch terrein. Maar een andere factor is ook langdurige blootstelling aan bepaalde substanties, wat het geval is bij beroepsdermatosen.
Het is moeilijk in te schatten welk aandeel van de bevolking last heeft van allergisch contacteczeem, want veel mensen weten dat ze allergisch zijn voor bepaalde stoffen, zonder ooit een allergieonderzoek of epicutane tests te hebben laten doen.
Contactdermatitis blijft dus grotendeels onopgespoord, maar naar schatting zou tussen 2 en 10 % van de bevolking eraan lijden *.
Wel weten we dat contactdermatitis in bepaalde beroepen heel veel voorkomt. Deze bijzondere vorm van eczeem heeft te maken met contact met een welbepaald allergeen (chemisch product, metaal…). Er bestaat ook irritatieve contactdermatitis, die wordt veroorzaakt door langdurige wrijving op een huidzone. In beide gevallen lanceert het immuunsysteem een plaatselijke huidreactie op de contactzone, die diverse vormen kan aannemen.
* Coenraads PJ, Smit J. Epidemiology. In : Rycroft RJ, Menné T, Frosch PJ, Benezra C eds. Textbook of contact dermatitis. Berlin : Springer Verlag, 1992 : 133-150
Binnen de 24 à 72 uur na het contact merk je roodheid, een oedeem (plaatselijke zwelling), bobbeltjes of rode plekken, met vocht gevulde blaasjes, een verdikking van de huid, barstjes of afschilfering (vervellende huid). Heel vaak gaan de letsels gepaard met hevige jeuk. Soms neemt de sensibilisering meer tijd in beslag en verschijnt de reactie slechts na weken, maanden of zelfs jaren herhaaldelijk contact.
VAAK PLAATSELIJK, MAAR NIET ALTIJD
Meestal doet contacteczeem zich alleen voor op de zone die in contact is geweest met het allergeen, heel vaak zijn dat het gezicht of de handen. Bij gegeneraliseerd eczeem gebeurt het dat de allergische reactie zich ook op andere zones voordoet, zonder dat er contact hoeft te zijn geweest. Gewoon sporen in de lucht kunnen voldoende zijn om een opstoot te veroorzaken.
Een huidaandoening waarmee het moeilijk leven is
- Contacteczeem veroorzaakt vaak hevige jeuk, met aanzienlijke gevolgen voor de slaap en de levenskwaliteit.
- De plaques en letsels op gezicht en handen zijn voor iedereen zichtbaar, wat een impact heeft op de sociale relaties.
- Als je beroepshalve in contact komt met het verantwoordelijke allergeen, moet je soms overwegen om van job te veranderen, wat heel zwaar kan vallen.
Bij professionele contactdermatitis kunnen de symptomen opduiken na vele jaren van tolerantie. Enkele van de beroepssectoren waar dit het vaakst voorkomt:
- bouwsector (beton, cement, lijmen, verven, lakken…)
- bakkers (bloem, specerijen, aroma’s…)
- kapsalons en schoonheidsverzorging (chemicaliën, kleuringen, nagellak, parfums…)
- zorgverleners (geneesmiddelen, latex-handschoenen, tandprothesen, pleisters…)
- autosector (lakken, smeermiddelen, industriële oliën, rubber…)
- drukkerij (inkten, papier…)
- land- en tuinbouw (pesticiden, insecticiden…)