Mijn huid begrijpen
Hoe herken je een atopische huid en welke verzorgingsroutine pas je toe?
Een atopische huid lijdt aan een chronische ontstekingsziekte die atopische dermatitis wordt genoemd.
Deze aandoening komt voor bij 15% tot 20% van de zuigelingen.
Atopische huid: wat zijn de oorzaken?
De belangrijkste risicofactoren voor een atopische huid zijn:
- Erfelijke aanleg: genetische aanleg speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een atopische huid. Een kind van wie één van de ouders lijdt aan atopische dermatitis, heeft 50% kans om dit ook te ontwikkelen. Hebben beide ouders de aandoening, dan bedraagt die kans 70%.
- Omgeving: een atopische huid reageert als ze wordt blootgesteld aan bepaalde allergenen (huismijt, tabaksrook, vervuiling, enz.). Er moet dan ook absoluut rekening worden gehouden met omgevingsfactoren om de levenskwaliteit van patiënten met een atopische huid te verbeteren.
Hoe manifesteert een atopische huid zich?
Een atopische huid vertoont perioden van opstoten (flare-ups) waarbij rode plekken (plaques) verschijnen, die gepaard gaan met hevige jeuk. Die perioden worden gevolgd door perioden van verbetering (remissies) waarbij de huid weliswaar droog blijft, maar de rode vlekken en jeuk verminderen.
De plaatsen waar de rode plaques tijdens opstoten verschijnen, variëren afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Bij zuigelingen zijn ze vooral te zien op de wangen, armen, benen, hoofdhuid en billetjes. Bij een kind van 3 jaar bevinden de plaques zich vooral in de plooien van armen, knieën en benen.
In perioden van opstoten kan de ontsteking alleen worden verminderd met geneesmiddelen, zoals crèmes met cortisone of corticosteroïden. Aanvullend moet dagelijks een kalmerend en huidversterkend verzorgingsproduct op de atopische huid worden aangebracht, gecombineerd met specifieke hygiëneproducten.
Bioderma heeft in samenwerking met dermatologen producten ontwikkeld die inspelen op de problematiek van atopische huid.
"Ontdek de complete routine voor een atopische huid" :