Experts aan het woord
Hygiënegewoonten bij een atopische huid
1. Kies een zachte zeep of wasgel. Een onaangepaste zeep of douchegel kan eczeemopstoten dramatisch doen toenemen. Een zachte wasgel die speciaal is geformuleerd voor atopische huid respecteert de kwetsbaarheid van deze huid en reinigt zonder agressie.
2. Kies een aangepaste, zachte shampoo want atopisch eczeem kan ook de hoofdhuid aantasten.
3. Kies een aangepaste make-up remover. Make-up verwijderen is een must voor elke huid, maar nog meer voor een atopische huid, die makkelijk kan gaan reageren op cosmeticaproducten. Ook hier weer is uiterste zachtheid een prioriteit, dus geef de voorkeur aan reinigingsmelk en/of micellair water, die snel reinigen zonder dat veel over de huid moet worden gewreven met een wattenschijfje, wat potentieel irriterend is.
4. Zoek een geschikt wasmiddel en (eventueel) wasverzachter en zorg ook dat je kledij heel goed uitspoelt. Dus de machine niet te zwaar laden, anders kan bepaalde kledij te weinig worden gespoeld...
Enkele aan te leren reflexen
Zoals we eerder zagen, is de huid van een atopiepatiënt heel doorlaatbaar. Dr. Bourrel-Bouttaz onderstreept dat iedereen in samenspraak met zijn dokter de goede gewoonten moet vinden om de toestand van deze "huid met gaatjes" niet te verergeren.
De douches
Niet langer dan 5 minuten onder de douche!
Neem in perioden van opstoten slechts om de andere dag een douche en was je ter vervanging met de hand.
Een bad nemen is af te raden: langdurig contact met water droogt de huid nog meer uit, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken.
Verwijder na het sporten zo snel mogelijk transpiratievocht.
Gebruik geen water van meer dan 35-36°C, want warm water lost het beetje vet op dat een atopische huid nog heeft. Lauw water verdient altijd de voorkeur, zelfs om de handen te wassen.
Stof
Pas op met dekbedden en dekens die op zolder hebben gelegen, slecht verluchte vakantiehuisjes, tapijten, matjes, gordijnen… Vergeet ook niet om het beddengoed en de kamers in huis dagelijks te verluchten (behalve natuurlijk als er vlakbij werkzaamheden aan de gang zijn!)
Pollen
Hang in het pollenseizoen geen was buiten en verlucht ook niet tijdens die periode.
Verontreiniging
Stedelijke vervuiling, vooral bij seizoenspieken
Weer
Koude maakt atopisch eczeem erger, dus ‘s winters moet de huid nog beter worden beschermd met hydraterende balsems. Bij sommige atopiepatiënten is warmte erger dan koude, omdat hun huid geïrriteerd raakt door de samenstelling van hun transpiratievocht. In dat geval ligt de oplossing vaak bij de voeding.
Welk verband met voeding?
Alle wrijving die de huid kan irriteren en alle weefsels die overmatig zweten bevorderen, moeten absoluut worden vermeden.
Geen stugge washandjes, geen kriebelende dekens… Ondergoed in zacht katoen is te verkiezen boven synthetisch materiaal Nooit wol rechtstreeks op de huid of op de hals dragen, dus geen rolkraagtruien die kriebelen …
Opgelet ook voor panty’s en sportkledij in technische materialen, denk eraan de huid te isoleren met een flinke laag crème alvorens je aan te kleden
Welk verband met voeding?
De huid staat in nauw verband met bepaalde organen en ook met de spijsvertering. Ze reageert dus ook op bepaalde bijzondere omstandigheden. Al deze aanwijzingen zijn geen absolute regels, elke persoon heeft immers zijn eigen gevoeligheden, maar het zijn principes die voor veel atopische patiënten gelden.
Opgelet voor gebak, ontbijtgranen, vruchtensap maar ook kant-en-klaargerechten die veel verborgen suikers bevatten.
Een te gesuikerde voeding bevordert chronische ontsteking en wijzigt de aciditeit van het zweetvocht.
Een te zoute voeding verstoort dan weer het evenwicht van de huidflora – dus de bacteriën die permanent op de huid leven - in het voordeel van staphylococcus aureus, een bacterie die de atopische huid nog doordringbaarder maakt.
Je moet ook kiezen voor "goede vetten” zoals olijfolie, koolzaadolie, ongebakken boter en ongekookte room.
Bij chronische spijsverteringsproblemen (opgezwollen buik, opgeblazen gevoel…) kan het interessant zijn om eens een tijdje minder melk en gluten te gebruiken en te kijken of dit effect heeft op de huid.
Gastro-enteritis of een antibioticabehandeling hebben een verwoestend effect op de darmflora en onrechtstreeks op atopisch eczeem. Prebiotica en probiotica nemen kan helpen om de voorraad goede bacteriën in het spijsverteringskanaal weer aan te vullen.
De rol van stress op atopisch eczeem
Hoe kan je je goed in je vel voelen als dat vel brandt en jeukt? Nogmaals, stress is niet de oorzaak van eczeem maar wel een heel reële bevorderende factor. Mettertijd kan er een wisselwerking gaan optreden tussen stress en immuunreacties. Als de opstoten elkaar blijven opvolgen, moet de vicieuze cirkel worden doorbroken met een behandeling voorgeschreven voor een arts die ervaring heeft met atopische dermatitis. Door in te werken op de verschillende factoren van deze huidziekte, leer je zelf je behandeling in handen nemen en eczeemopstoten onder controle houden.
Geleidelijk aan zal je je huid beter leren kennen, achterhalen wat de zaken zijn waarop ze reageert en kunnen anticiperen om een opstoot te voorkomen. Automatisch gaat je stress dan verminderen, ga je beter slapen en zal de jeuk verdwijnen.
Minder stress is ook, de wisselvalligheden van het leven beter aankunnen. Het is dan ook een goed idee om naast je behandeling ook op andere manieren aan je levenskwaliteit te werken, bijvoorbeeld met sofrologie, meditatie, of elke andere techniek die jou aanspreekt en je helpt om écht te ontspannen.
Peu à peu, vous connaîtrez de mieux en mieux votre peau, ce qui la fait réagir et vous saurez anticiper pour éviter une crise. Automatiquement, le stress diminuera, le sommeil s’améliorera et les démangeaisons disparaîtront.
Moins de stress c’est aussi plus de résistance face aux circonstances de la vie. Alors n’hésitez pas à accompagner votre traitement par des soins spécifiques, comme la sophrologie, la méditation, ou tout autre technique qui vous attire et vous aide à vous relaxer efficacement.