Mijn huid begrijpen
ATOPISCHE HUID = JEUK
Een atopische huid is geen ernstige ziekte, maar kan wel een zware impact hebben op de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving. Behalve de rode plaques die opduiken tijdens perioden van opstoten, kampen de meeste patiënten immers ook met hevige jeuk.
Vanwaar komt de jeuk bij een atopische huid?
De jeuk heeft te maken met het afweermechanisme van de huid. Wanneer de huid een allergeen waarneemt, stuurt ze een signaal naar de hersenen dat een krabreflex uitlokt. Bij een gezonde huid doet deze reactie zich maar occasioneel voor. Bij een atopische huid is deze reactie heviger en komt ze vooral steeds terug.
Welke impact op het dagelijks leven?
Meestal is de jeuk ’s avonds het sterkst, als er geen afleiding meer is.
Resultaat? Een verstoorde slaap, vermoeidheid, stress, niet alleen bij de patiënten maar ook bij hun ouders, partners, enz.
Krabben leidt bij de atopische huid tot een vicieuze cirkel: in eerste instantie biedt het verlichting, maar na enkele seconden komt de jeuk nog heviger terug. Bovendien wordt een atopische huid door te krabben nog verder beschadigd en dus nog kwetsbaarder voor allergenen… en van zodra ze een allergeen opmerkt, reageert ze!
Hieronder enkel tips om de jeuk bij een atopische huid onder controle te houden:
- Breng regelmatig een emolliens aan die specifiek is ontwikkeld voor de atopische huid
- Hou de nagels kort, om de huid bij het krabben minder te beschadigen
- Maak van de kou je bondgenoot! Leg voorwerpen zoals een platte kei, een vochtige handdoek of een lepel in de koelkast en breng die aan van zodra de jeuk opduikt!
- Gebruik Atoderm SOS Spray, voor een kalmerende werking die 6 uur aanhoudt! Zijn complete formule werkt in op de krabreflex, kalmeert jeuk en vormt een beschermende film op de huid. Zo wordt de huid in enkele seconden tot rust gebracht!