Solutions & traitements
We zijn vaak tot alles bereid om van puistjes en mee-eters af te geraken. En daarvoor is de keuze van een behandeling van cruciaal belang.
Goed nieuws: er is vandaag de dag een heel arsenaal aan therapeutische oplossingen om acne te bestrijden. Tijdens een consultatie moet je je arts dan ook in detail over je probleem vertellen, zodat die over alle elementen beschikt om de juiste strategie te kunnen bepalen.
Met het advies van een apotheker of dokter zou iedereen de oplossing moeten vinden om komaf te maken met alle soorten imperfecties: zwarte puntjes, witte of rode puistjes, cysten…
Orale anti-acne medicatie is alleen op voorschrift verkrijgbaar. Afhankelijk van het type acne (retentionele acne, ontstekingsacne, aanwezigheid van cysten) en de ernst ervan, kan de arts een systemische behandeling voorschrijven, vaak als aanvulling op lokale verzorging, op basis van antibiotica, hormonen of retinoïden.
Laten we eens kijken naar de 3 soorten orale acnebehandelingen, hun efficiëntie... maar ook hun bijwerkingen.
Antibiotica en acne
Antibiotica worden hoe langer hoe minder gebruikt: bioresistentie, nefaste effecten op het microbioom…
Systemische antibiotica worden steeds minder alleen gebruikt, omdat ze kunnen leiden tot antibioticaresistentie en een schadelijke werking op het microbioom van de huid hebben. In bepaalde gevallen zijn ze echter nog steeds van nut, in combinatie met andere werkzame stoffen, maar artsen schrijven ze zelden langer dan 3 maanden voor.
Ze veroorzaken normaal gezien weinig bijwerkingen, maar kunnen wel fotosensibiliserend werken. Breng dus efficiënte zonnebescherming aan als je tijdens de behandeling in de zon gaat.
Hormonen en acne
In combinatie met progesteron werken oestrogenen op hormonale wijze tegen acne, net zoals bepaalde anticonceptiepillen. Ze houden echter een hoog risico op trombose (vasculair accident) in, vandaar dat ze nu nog slechts in bepaalde gevallen worden voorgeschreven en niet langer als eerstelijnsbehandeling. Het advies van een gynaecoloog is essentieel.
Isotretinoïne en acne
Deze molecule, een synthetisch derivaat van vitamine A, wordt alleen gebruikt bij zware acne en meer bepaald in geval van cysten en noduli, met een belangrijke inflammatoire component.
"Het voorschrijven van isotretinoïne gebeurt onder strenge voorwaarden en kan in eerste instantie alleen door een dermatoloog. De huisarts kan het voorschrift nadien wel vernieuwen."
Het mag alleen worden voorgeschreven wanneer alle andere behandelingen hebben gefaald of wanneer het risico op littekenvorming groot is. Oraal isotretinoïne is zeer doeltreffend tegen acne, maar heeft veel bijwerkingen, met name extreme droogheid van de huid en de slijmvliezen.
Bijwerkingen van orale acnebehandelingen
Antibiotica hebben over het algemeen weinig bijwerkingen. Zij kunnen echter leiden tot antibioticaresistentie en de aanwezigheid van ongewenste resistente kiemen, zoals Staphylococcus aureus.
Door hun globale antibacteriële werking worden de "goede" bacteriën van het huidmicrobioom vernietigd en door het huidmilieu te wijzigen, leiden ze tot een verstoord evenwicht waarvan de gevolgen voor acne nog niet allemaal bekend zijn, maar dat averechtse effecten zou kunnen hebben.
Verder is het ook zo dat de moleculen die met antibiotica worden gecombineerd, een uitdrogend en irriterend effect op de huid kunnen hebben. Een compenserende vochtinbrengende crème is dus een must.
Isotretinoïne
Isotretinoïne werkt rechtstreeks in op de talgproductie en veroorzaakt een soms extreme droogheid, die vaak zeer oncomfortabel is. Als met deze behandeling wordt gestart, moeten dan ook gelijktijdig efficiënte hydraterende producten voor de gezichtshuid en de lippen worden gebruikt. Soms is het ook nodig de ogen met specifieke oplossingen te bevochtigen, aangezien de droogheid alle slijmvliezen, haren en nagels aantast. Tijdens de behandeling wordt de huid dunner, waardoor ze gevoeliger wordt voor de zon: ook hier is UV-bescherming absoluut noodzakelijk. Ten slotte kan oraal gebruik van isotretinoïne ook gevolgen hebben voor de lever en tijdens de behandeling worden regelmatige controles voorgeschreven. Bij vrouwen moet gebruik van isotretinoïne ook gepaard gaan met doeltreffende anticonceptie en maandelijkse zwangerschapstests.
Hormonale behandelingen vereisen een grondig voorafgaand gesprek met de arts, omdat het risico op trombose groot is, vooral voor rokers en mensen met een familiegeschiedenis van vaatproblemen.