crème contre l’acné

 

Het aanbrengen van een crème tegen acne is een eerste stap, vooral tijdens de puberteit.

Wie heeft er nooit in zijn leven eens een acnecrème moeten gebruiken? In de meeste gevallen zijn plaatselijke behandelingen voldoende om puistjes en mee-eters bij tieners kwijt te raken.

Maar het aanbod in de apotheek is vrij overweldigend en je weet vaak niet wat kiezen.

Lokale dermocosmeticaproducten zonder voorschrift, specifieke plaatselijke behandelingen tegen diverse acnesymptomen, zink, traditionele middeltjes… Laten we eens kijken naar de vele beschikbare oplossingen voor acne, van de ernstige tot de meer fantasierijke.

 

 

Acné: lokale dermocosmeticaproducten

Dermocosmeticaproducten zijn zonder voorschrift verkrijgbaar en zijn onmisbaar voor iedereen die met puistjes te kampen heeft, ongeacht de ernst van de acne.

Ze kunnen alleen worden gebruikt, of als aanvulling op lokale of orale medische behandelingen die worden voorgeschreven door een arts of zonder voorschrift gekocht. In die basis-toilettas zitten zowel hygiëneproducten – micellair water, reinigingsgel, make-up remover melk, gezichtslotion – als hydraterende dagcrèmes, maskers en make-upproducten van het type gekleurde crème, BB-crème of foundation speciaal voor imperfecties.

Alle producten die dagelijks op een acnehuid worden aangebracht, moeten specifiek zijn samengesteld om puistjes en mee-eters tot een minimum te beperken. Maar ook om de uitdrogende of irriterende effecten van bepaalde geneesmiddelbehandelingen te compenseren zonder nieuwe letsels te veroorzaken.

De strategie tegen puistjes vereist actie op alle niveaus tegelijk, omdat de huid deel uitmaakt van een globaal ecosysteem: dermocosmetische verzorging, geneesmiddelenbehandelingen, voeding, levensgewoonten... Niets mag aan het toeval worden overgelaten om succes te boeken!

 

Lokale medische acnebehandelingen

De op de markt verkrijgbare crèmes en gels tegen acne beantwoorden aan verschillende doelstellingen om puistjes te verminderen. Bij sommige zijn verschillende types actieve bestanddelen gecombineerd voor een grotere doeltreffendheid.

 

  • Bestanddelen met een keratolytische werking: bestrijden hyperkeratinisatie, die verantwoordelijk is voor de vorming van propjes in de talgklierkanaaltjes, door de celvernieuwing sneller te laten lopen. Concreet komt het erop neer de hoornlaag te versoepelen om de natuurlijke afschilfering te bevorderen. De huid gaat dus lichtjes “vervellen” zoals bij een scrub of peeling. Dergelijke producten zijn potentieel irriterend maar efficiënt, vooral bij retentionele acne, omdat ze de vorming van mee-eters tegengaan.

Voorbeelden van moleculen: benzoylperoxide, adapaleen

 

  • Bestanddelen met antibacteriële werking: zijn erop gericht de bacteriën in puistjes te elimineren, vooral Cutibacterium acnes, die sterk woekert op een huid met acne. Dit gebeurt met producten op basis van antibiotica, die worden voorgeschreven in geval van retentionele acne die geleidelijk aan inflammatoir door het effect van de bacteriën. Het probleem is wel dat bacteriën heel snel resistent worden tegen antibiotica.

Voorbeelden van moleculen: clindamycine, erythromycine, azelaïnezuur …

 

  • Bestanddelen met ontstekingswerende werking: dit type behandeling is erop gericht de ontsteking te verminderen die ontstaat door de proliferatie van Cutibacterium acnes, door de hele keten van reacties aan te pakken, van de mee-eter tot het ontstoken puistje en uiteindelijk tot de cyste.

Type molecule: tretinoïne, alleen of in combinatie met de hierboven vermelde moleculen.

Isotretinoïne: een geval apart

Isotretinoïne is beschikbaar als lokale en systemische behandeling en vermindert de omvang van de talgklier, waardoor het dus een talgregulerende werking heeft. Daarnaast heeft het ook een keratolytische en ontstekingsremmende werking. Het neveneffect is droogheid en verhoogde gevoeligheid van de huid, die minder talg heeft om zich te beschermen.

Wat zink doet voor acne (en waarom het een goed idee is)

Zink is een sporenelement dat het immuunsysteem stimuleert en waarvan bekend is dat het heilzaam is bij imperfecties door acne.

De SFD (Franse Vereniging voor Dermatologie) reserveert het voor zeer lichte tot matige inflammatoire acne, in geval van contra-indicatie of intolerantie voor andere behandelingen. De ontstekingsremmende en helende werking van zink zijn een feit, en het kan de vermenigvuldiging van bacteriën in mee-eters doeltreffend beperken.

Maar het gebruik van zink, vooral in de vorm van voedingssupplementen, moet onder toezicht van een arts gebeuren omdat een overdosis kan leiden tot gevaarlijke bijwerkingen en complicaties. Het is beter ervoor te zorgen dat je voeding van nature rijk is aan zink: het zit in oesters, kalfslever, vlees, sesam, peulvruchten, enz. … 

En wat met traditionele middeltjes tegen acne?

Acne heeft een grote invloed op het zelfbeeld en kan je leven vergallen, dus het is normaal dat je er zo snel mogelijk van af wilt. Maar dat is nog geen reden om van alles en nog wat met je huid te doen!

Opgelet dus met grootmoeders middeltjes, die vaak fantasierijk en ondoeltreffend zijn, maar soms zelfs gevaarlijk, omdat het risico groot is dat de huid geïrriteerd raakt en imperfecties nog erger worden.

Oui à l’argile contre l’acné

Klei tegen acne: ja

Klei kan af en toe worden gebruikt als masker, maar het mengsel poeder/water is niet altijd gemakkelijk te doseren en niet elke huid reageert er op dezelfde manier op.

Le charbon végétal

Plantaardige houtskool

Kan soms resultaten geven omdat het absorberend en zuiverend werkt bij lichte acne.

L’aloe vera

Aloë vera

Aloë vera, dat zuiverend en ontstekingsremmend werkt, wordt vaak aanbevolen voor een vette huid, maar het volstaat niet om acne te genezen.

Un glaçon

Een ijsblokje

De truc met het ijsblokje om een puistje op de neus te bestrijden is niet riskant, maar het effect is echt heel beperkt!

Le dentifrice

Tandpasta

Van tandpasta tegen geïsoleerde puistjes, citroensap, recepten voor maskers op basis van eieren en diverse groenten, thee, is nooit wetenschappelijk bewezen dat ze doeltreffend zijn.

Les huiles essentielles

Essentiële oliën

Met essentiële oliën als behandeling tegen acne moet heel voorzichtig worden omgesprongen. In principe mogen etherische oliën nooit rechtstreeks op de huid worden gebruikt, en dermatologen maken melding van talrijke intolerantie- of zelfs allergiereacties. "Natuurlijk" betekent niet automatisch "veilig".

De effecten van deze trucjes tegen acne blijven zeer twijfelachtig en er is nu een ruime keuze aan dermocosmetische producten zonder voorschrift, waarvan de efficiëntie en de veiligheid getest en bevestigd zijn.

BIODERMA productfoto, Sébium H2O 500ml, micellair water voor huid met neiging tot acne

Dagelijks reinigen zonder spoelen

Gemengde tot vette huid Vette huid

Micellaire technologie

Sébium H2O

(No opinion yet)

Het dermatologische micellaire water. Reinigt - verwijdert make-up - zuivert de huid zonder uitdrogen

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Occasionele reiniging

Vette huid Gemengde tot vette huid

D.A.F. Patent

Sébium Gel gommant

(No opinion yet)

Scrubgel voor een zuiverder en gladdere huid.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners