Conseils au quotidien
Alleen al met een aangepaste verzorgingsroutine kan je de toestand van een acnehuid al aanzienlijk verbeteren.
Anderzijds, met de verkeerde producten en handelingen kunnen puistjes en zwarte puntjes juist gaan toenemen.
Ontdek onze basisaanbevelingen voor een zachte reiniging in geval van acne: verzorging en hydratatie voor de acnegevoelige huid, speciale verzorging voor mee-eters en het juiste gebruik van scrubs...
Hoe reinig je een acnehuid? (in alle zachtheid)
Scrubben, reinigen en verwijderen van make-up: wat zijn de juiste routines?
Gebruik niet-agressieve reinigingsmiddelen die de huid niet strippen en de lipiden in de hydrolipidenfilm en de hoornlaag niet aantasten. Scrubben mag, maar niet meer dan één keer per week en alleen als je geen medische acnebehandeling krijgt, want die doet de huid meestal al wat vervellen.
"Micellair water is bijzonder geschikt voor de hygiëne van een acnehuid."
Het verwijderen van make-up of het reinigen van de huid 's avonds is van essentieel belang, zelfs als je geen make-up draagt, om vuil, verontreinigende stoffen en andere resten van allerlei aard te verwijderen die overdag op de huid zijn afgezet.
Hoe hydrateer je een acnehuid en welke producten gebruik je best?
Acnebehandelingen kunnen de huid uitdrogen, dus het is belangrijk om ze gehydrateerd te houden.
Breng één- of tweemaal per dag een specifiek verzorgingsproduct aan op je imperfecties, dat je kunt kiezen uit de dermocosmetische gamma’s voor vette en onzuivere huid. Als je een arts hebt geraadpleegd, breng dan zeer regelmatig de voorgeschreven producten aan volgens zijn of haar instructies.
Als je een uitdrogende topische of orale dermatologische behandeling volgt, moet je dagelijks een aanvullende vochtinbrengende crème gebruiken die geschikt is voor de gemengde of vette huid, om je huid en lippen goed gehydrateerd te houden. Concealers, BB-crèmes en niet-comedogene foundations kunnen ook helpen om puistjes te camoufleren.
Speciale verzorging voor zwarte puntjes
Zwarte puntjes zijn het eerste stadium van imperfecties. Ze komen vaak voor op een vette huid met neiging tot acne, vooral op de T-zone, dus de middenzone van het gezicht: neus, kin en voorhoofd.
Een mee-eter is een open comedo, waarvan de lipiden zijn geoxideerd bij contact met de lucht. Ze moeten worden behandeld omdat ze kunnen gaan ontsteken en zich ontwikkelen tot rode en witte puistjes, die zelfs kunnen evolueren naar diepe noduli (knobbels) of cysten.
Ze hebben rechtstreeks te maken met de talgsecretie, die dus onder controle moet worden gehouden door de huid volgens de regels van de kunst te reinigen. Maar let op dat je je er niet te veel op concentreert en er niet aan zit te prutsen, ze niet uitdrukt of barbaarse hulpmiddelen gaat gebruiken om ervan af te geraken, want hiermee gaat het probleem vaak juist verergeren.
"Keratolytische producten zijn aan te raden om de huid te effenen en mee-eters efficiënt te verwijderen."
Voor of tegen scrubs voor een acnehuid?
Bij een huid met neiging tot acne moeten scrubs beperkt worden gehouden omdat ze de huid irriteren en rode puistjes, papels en pustels kunnen verergeren.
Af en toe kan je eens scrubben om schilfers en dode cellen te verwijderen, op voorwaarde dat je een scrub kiest die speciaal is samengesteld voor de vette huid met neiging tot acne. Daarom worden scrubs zonder korrels, dus minder schurend, op basis van enzymen of salicylzuur aanbevolen.
In de zomer scrub je beter niet, of maar héél af en toe, omdat de huid zich dan moet verdedigen tegen UV-stralen. Hetzelfde geldt als je een behandeling met een uitdrogend of keratolytisch effect volgt, die de huid al exfolieert: ook in dit geval moet je bijzonder spaarzaam omspringen met scrubs.