Comprendre ma peau
Imperfecties, puistjes, comedonen... Elke laesie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en vertegenwoordigt een verschillend stadium van acne.
Retentionele, inflammatoire, cystische laesies... Verschillende soorten laesies komen voor bij zowel tieneracne als acne bij volwassenen, altijd tegen een achtergrond van verhoogde seborroe (of hyperseborroe) en dysseborroe.
Hebben dezelfde kleur als de huid. In dit geval is het talgkanaaltje van de talgklierfollikel geblokkeerd. De talg kan niet meer normaal stromen en er vormt zich een kleine bult onder de huid, met in het midden een wit puntje.
Hebben een doorsnede van 1 tot 3 mm en hun zwarte kleur wordt veroorzaakt door de oxidatie van lipiden bij contact met de lucht. Dit type laesie is het begin van de evolutie naar een papel of pustel, d.w.z. een rood ontstekingspuistje. Om van een mee-eter tot een rood ontstoken puistje te komen, is alleen de acne-bacterie Cutibacterium acnes nodig... Vandaar het belang om mee-eters te behandelen zodra ze verschijnen, voordat de ontsteking de situatie erger maakt.
Open comedonen kunnen evolueren naar ontstoken laesies wanneer ze worden gekoloniseerd door de zeer specifieke acnebacterie Cutibacterium acnes. De retentieletsels worden dan ontstekingsletsels, rode pukkels die door dermatologen papels worden genoemd. Ze zijn tussen 1 en 4 millimeter groot, worden vaak omgeven door een rode halo en zijn vaak pijnlijk. Papels kunnen ook spontaan verschijnen zonder de aanwezigheid van een reeds bestaande mee-eter.
Wanneer de ontsteking verergert, verschijnt er een pustel bovenop het puistje, professionals noemen dit papulo-pustuleuze acne. De pustels zijn gevuld met wit of geel geïnfecteerd vocht, dat kan weglopen of integendeel dieper in de huid trekken. Ze vormen dan ofwel knobbeltjes ofwel cysten. Cystische acne is de ernstigste en moeilijkst te behandelen vorm van acne.
Cystische acne
Cysten zijn het eindstadium in de evolutie van acne en verschijnen na verloop van tijd vanzelf bij hardnekkige acne en bij aanzienlijke ontstekingsletsels, maar kunnen ook ontstaan door te veel aan de puistjes te prutsen.
Bij cystische acne zit de comedo vast in vezelig weefsel dat verhindert dat de talg normaal naar buiten kan wegvloeien. De cyste, die hard en diep is, kan maanden of jaren blijven zitten, verdwijnen en dan weer verschijnen, afhankelijk van de ontstekingstoestand of ook van de menstruatiecyclus.
Omdat cysten zo diep zitten, zijn ze moeilijk te verwijderen en veroorzaken ze de meeste littekens. Pogingen om ze manueel te doorprikken zijn dus niet alleen ondoeltreffend, maar kunnen ook langdurige littekens achterlaten.