soigner son acné

 

Geen paniek voor de spiegel, er zijn veel manieren om van acne af te komen!

Elke acnepatiënt droomt ervan om van die puistjes af te komen en weer een gezonde huid te krijgen!

"Ook al hebben sommige mensen het gevoel dat ze alles al vruchteloos hebben geprobeerd, toch bestaan er oplossingen."

Ja, soms hebben we het gevoel overspoeld te worden met informatie over alle soorten behandelingen - oraal, lokaal, op voorschrift of zelfmedicatie, geneesmiddelen of natuurproducten, wetenschappelijk onderbouwde producten of grootmoeders middeltjes...

Het is niet gemakkelijk om hierin wegwijs te geraken en vooral om DE behandeling te vinden die inspeelt op jouw probleem en die zal werken.

In dit artikel vertellen we jou meer over de verschillende soorten acnebehandelingen en de effecten ervan.

 

Acne: een multifactorieel probleem

Zoals alle huid- en acnespecialisten weten, bestaat er niet zomaar één wondermiddel. Acne is multifactorieel en voor een maximale kans op succes zijn er diverse onderling aanvullende maatregelen vereist.

Om je op weg te helpen, volgt hier een overzicht van de verschillende mogelijke strategieën en het gamma behandelingen dat vandaag beschikbaar is: wanneer raadpleeg je best een dermatoloog, wat zijn de orale en de lokale behandelingen, hun neveneffecten en hun doeltreffendheid.

 

Ernstig, niet ernstig... Wanneer moet je met acne naar de dokter?

 

dermatologue acné

 

Heb je acne, dan raadpleeg je best zo snel mogelijk een dermatoloog.

Alles hangt af van de ernst van de laesies en de impact van de acne op de levenskwaliteit.

  • In de puberteit weten we dat acne vrij normaal is. Sommige jongeren slaan zich er relatief gemakkelijk doorheen met de juiste huidverzorging en een goede hygiëneroutine. Anderen hebben het moeilijker met hun puistjes en mee-eters en zullen heel snel naar de dokter gaan.
  • Volwassenen met hardnekkige of terugkerende acne zoeken doorgaans eerder hulp, omdat acne op deze leeftijd een grote invloed kan hebben op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen.
  • Vandaag de dag is het zelfbeeld van groot belang en zijn we geneigd snel een dermatoloog te raadplegen, wanneer vrij verkrijgbare lokale behandelingen niet volstaan. Aarzel zeker niet om dat te doen! Acne is reden nummer één om een dermatoloog te raadplegen. Alleen een arts kan de ernst van de acne objectief beoordelen volgens de officiële classificatie van de Franse Vereniging voor Dermatologie en de juiste behandeling voorschrijven. De arts houdt ook rekening met behandelingen die je reeds hebt geprobeerd, maar die hebben gefaald.
  • Voor jonge meisjes en volwassen vrouwen ten slotte kan de keuze van een geschikte anticonceptiepil doorslaggevend zijn om de huidtoestand te verbeteren. Bespreek dit met je gynaecoloog en geef hem/haar alle essentiële informatie om jou accuraat te kunnen adviseren.

De verschillende soorten acnebehandelingen hebben specifieke doelstellingen, of ze nu plaatselijk (crèmes, gels, enz.) of systemisch (tabletten, capsules, enz.) worden toegepast. Door verschillende moleculen te combineren, kunnen indien nodig verschillende acnesymptomen worden aangepakt.

Agir sur la bactérie impliquée dans l’acné

1. Werkt in op de bacterie die een rol speelt bij acne, Cutibacterium acnes (vroeger Propionibacterium acnes genoemd).

Agir sur la quantité de sébum sécrétée par l’organisme

2. Werkt in op de hoeveelheid talg die door het organisme wordt afgescheiden, om die te verminderen en de gevolgen ervan te beperken.

Agir sur l’inflammation

3. Werkt in op de ontsteking die gesloten comedonen doet evolueren naar rode puistjes en cysten.

Agir sur les lésions rétentionnelles

4. Werkt in op retentieletsels, mee-eters of open comedonen met moleculen die de huidcelvernieuwing activeren, voor een keratolytisch effect.

Antibiotica, hormonen, isotretinoïne: de 3 verschillende soorten orale acnebehandelingen

 

lutter contre l’acné

 

Er zijn verschillende orale behandelingen voor acne, maar welke moet je kiezen?

Orale acnebehandelingen kunnen alleen door een arts worden voorgeschreven nadat die de ernst van de acne heeft beoordeeld.

  • Antibiotica, vooral die van de cyclinefamilie en erythromycine, zijn aangewezen bij inflammatoire acne, omdat ze de infectie van de laesies bestrijden. Er worden momenteel vraagtekens geplaatst bij hun mogelijke effecten op het microbioom van de huid en op de bacteriële flora in het algemeen, die de ontwikkeling van resistente kiemen in de hand zouden kunnen werken.

 

"Pas op, de meeste behandelingen zijn fotosensibiliserend, wat betekent dat ze een reactie op de zon kunnen veroorzaken."

Het is daarom van essentieel belang om bij blootstelling aan UV-licht een zonnebescherming te gebruiken. Het gebruik van antibiotica tegen acne is beperkt tot 3 maanden.

  • Hormonale behandelingen, met een combinatie van oestrogenen en een progestageen, zijn vooral bedoeld voor volwassen vrouwen. Ze zijn verwant aan de anticonceptiepil en hebben dezelfde risico's en contra-indicaties. Ze zijn voorbehouden voor bepaalde vormen van acne en moeten zorgvuldig worden opgevolgd vanwege het hoge risico op trombose.
  • Zink, of liever zinkgluconaat, wordt gebruikt om in te werken op de ontstekingscomponent van acne.
  • Ten slotte wordt orale isotretinoïne gebruikt voor de meest ernstige gevallen of als andere behandelingen hebben gefaald. Het is een vitamine A-derivaat dat zowel op de talgproductie als op de ontsteking van de haarzakjes inwerkt. Het voorschrijven ervan is strikt gereglementeerd en vereist het gebruik van anticonceptie, want in geval van zwangerschap kan deze molecule ernstige misvormingen bij de foetus veroorzaken. Talrijke bijwerkingen zijn mogelijk, met name intense droogheid van de huid en de slijmvliezen, maar de doeltreffendheid valt niet te ontkennen.

 

Lokale acnebehandelingen

 

traitement acné

 

Er kan een routine worden ingesteld om acne te bestrijden, met een behandeling die plaatselijk wordt aangebracht.

Er zijn een groot aantal topische acnebehandelingen op de markt. Sommige zijn vrij verkrijgbaar, andere alleen op voorschrift.

Soms gaat het om dezelfde werkzame stoffen, maar de dosering verschilt en de meest geconcentreerde formuleringen zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar.

Het is in de eerste plaats belangrijk om niet-comedogene producten voor hygiëne en hydratatie te gebruiken, aangepast aan de huid met neiging tot acne.

"Lokale behandelingen zijn over het algemeen bedoeld om een of meer soorten letsels aan te pakken en kunnen een combinatie van verschillende soorten werkzame bestanddelen zijn."

De effecten zijn meestal zichtbaar na 4 tot 6 weken.

  • Keratolytische gels en crèmes hebben tot doel de huidtextuur te verfijnen door de celvernieuwing in de opperhuid te stimuleren om mee-eters onder de huid te verwijderen. Zij zijn in de eerste plaats bedoeld voor gevallen van retentionele acne met hyperkeratinisatie. De producten zijn vaak gebaseerd op AHA (alfahydroxyzuren), BHA (salicylzuur), en benzoylperoxide, dat ook een antibacteriële werking heeft. Ze zijn vaak irriterend en vereisen een doeltreffende bescherming tegen de zon.
  • Antibacteriële behandelingen, vaak antibiotische moleculen, kunnen worden gecombineerd met een ontstekingsremmende werking. Zij hebben tot doel de werking van de bacterie Cutibacterium acnes, die ontstoken rode puistjes veroorzaakt die zich tot cysten kunnen ontwikkelen, te verminderen. In deze familie vinden we erythromycine, azelaïnezuur, clindamycine... Ook hier wordt de negatieve invloed op het microbioom van de huid bestudeerd en wordt het gebruik van benzoylperoxide aanbevolen. De combinatie met zink, dat ontstekingsremmend werkt, verhoogt de doeltreffendheid.
  • Retinoïden zijn topische behandelingen op basis van isotretinoïne, tretinoïne en adapaleen, die zowel een keratolytische werking hebben op retentionele acne als een antibacteriële werking op ontstekingsacne. Ze zijn soms verkrijgbaar in combinatie met plaatselijke antibiotica of benzoylperoxide.

Bijwerkingen van acnebehandelingen

Huidirritatie en -droogheid

Acnebehandelingen werken uitdrogend, dus het is noodzakelijk om de huid tijdens de behandeling te hydrateren.

De meeste behandelingen hebben tot doel de talgafscheiding te verminderen, zodat een uitdroging van de huid vrij logisch is. Na verloop van tijd kan irritatie en een verhoogde gevoeligheid optreden, soms plaatselijk op de slijmvliezen (met name de lippen), soms over het hele gezicht.

Dit fenomeen komt vaak voor bij orale toediening van isotretinoïne. Dit uitdrogend effect moet worden gecompenseerd met lokaal aan te brengen vochtinbrengende producten die zijn aangepast aan de acnegevoelige huid. Ze moeten niet-comedogeen zijn en voldoende voedend werken zonder nieuwe puistjes te veroorzaken.

Fotosensibilisatie

acné et soleil

 

Tijdens een acnebehandeling is je huid gevoeliger voor de zon, dus is het belangrijk om haar te beschermen!

Veel acnebehandelingen kunnen een reactie op de zon veroorzaken, vooral antibiotica (doxyclinescy) en isotretinoïne. Er is dus absoluut een niet-comedogene zonnebescherming nodig als de behandeling tijdens de zomer wordt voortgezet.

Meer in het algemeen moet men zich ervan bewust zijn dat acnebehandelingen de huid uitdrogen en vaak de hoornlaag dunner maken. Dit maakt de huid dus ook kwetsbaarder en gevoeliger voor zonnebrand. Daarom is het beter om de huidverzorgingsproducten 's avonds aan te brengen en uit voorzorg een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

 

Microbioom en antibioticaresistentie

Het gebruik van antibiotica als monotherapie, d.w.z. zonder dat zij met een andere molecule worden gecombineerd, tegen acne kan negatieve effecten hebben op de huidflora in geval van plaatselijke toepassing en op de bacteriële flora in het algemeen in geval van orale behandeling.
Bovendien kunnen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne resistent worden tegen de behandeling, net als andere ziektekiemen. Dermatologen weten nu dat het evenwicht van het microbioom een sleutelrol speelt bij acne, maar hoe dit allemaal precies zit, is nog niet helemaal duidelijk.

"De trend is nu om het gebruik van antibiotica te beperken tot maximaal drie maanden."

Hoe lang duurt het voordat de behandeling werkt?

De doeltreffendheid van de behandeling hangt ook af van vele factoren, zoals de therapietrouw, d.w.z. of de patiënt de behandeling correct volgt volgens de aanbevelingen van de arts of niet...

Iedereen reageert anders en in het algemeen kan pas na 3 maanden worden beoordeeld of het gekozen type behandeling aanslaat. Je moet dus wat geduld hebben! Je kunt de eerste effecten al na 4 weken zien, maar in de meeste gevallen moet je ten minste 2 maanden wachten.

  • Als de behandeling faalt, kan de arts of dermatoloog de strategie wijzigen, op voorwaarde dat hij of zij over alle belangrijke informatie beschikt. Vertel hem/haar dus welke producten je gebruikt voor hygiëne en hydratatie, of je al dan niet scrubs doet, of je aan de zon bent blootgesteld, enz.
  • Als de behandeling werkt, moet ze verschillende maanden worden voortgezet. Om blijvende resultaten te boeken, is het nodige geduld vereist. Er is geen sprake van te stoppen of de dosissen of toepassingen te spreiden van zodra het beter gaat!

Vraag je arts om advies

Als de bijwerkingen moeilijk te verdragen zijn, praat dan met je arts. Hij of zij zal je kunnen adviseren over compenserende verzorgingsproducten indien nodig.

Voor een optimale kans op succes zijn er twee vuistregels: vermijd blootstelling aan de zon zonder zonnebescherming en raak je puistjes vooral niet aan. Aan je puistjes prutsen bevordert ontsteking, omdat er zich heel wat bacteriën op de handen bevinden en je verzwakte huid daar extra vatbaar voor is, met een reëel risico op littekenvorming.

BIODERMA productfoto, Sébium H2O 500ml, micellair water voor huid met neiging tot acne

Dagelijks reinigen zonder spoelen

Gemengde tot vette huid Vette huid

Micellaire technologie

Sébium H2O

(No opinion yet)

Het dermatologische micellaire water. Reinigt - verwijdert make-up - zuivert de huid zonder uitdrogen

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

BIODERMA productfoto, Sébium Gel moussant 500ml, doucheschuimgel voor vette huid

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Gemengde tot vette huid

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant

(1 beoordeling)

Zuiverende cleanser die zacht reinigt. Verwijdert onzuiverheden, houdt glimmen onder controle.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Vette huid met neiging tot acne

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant actif

(No opinion yet)

Reinigingsproduct tegen imperfecties. Maakt de poriën vrij. En dat met respect voor je huid.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Dagverzorging

Vette huid

Fluidactiv patent

Sébium Hydra

(No opinion yet)

Voedt en hydrateert intensief voor een betere therapietrouw bij sterk uitdrogende behandelingen.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners

Occasionele reiniging

Vette huid Gemengde tot vette huid

D.A.F. Patent

Sébium Gel gommant

(No opinion yet)

Scrubgel voor een zuiverder en gladdere huid.

Voor wie?

Volwassenen, Tieners