De chronische en recidiverende aard van seborroïsche dermatitis en de roodheid, al dan niet met schilfers, in het gezicht of op de hoofdhuid tasten de levenskwaliteit van de patiënt sterk aan, zowel door de sociale belemmering als door de functionele hinder (jeuk, branderigheid…).
Hoe herken je psoriasis?
Psoriasis is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening die 2 tot 3% van de bevolking treft. Ze kan op elke leeftijd opduiken. Specifieke triggerfactoren kunnen een genetische aanleg aan het licht brengen en de letsels doen ontstaan.
Psoriasisplaques zijn rood (erythemateus) en bedekt met dikke, witachtige schilfers. Ze zijn duidelijk afgebakend, de overgang naar de onaangedane huid is scherp begrensd.
Klassieke zones waar de plaques voorkomen, zijn de ellebogen en de knieën (zones die onderhevig zijn aan microtraumatismen), maar ze kunnen in principe op elke huidzone verschijnen en de vaakst getroffen zone is de hoofdhuid (in het bijzonder op het achterhoofd). Psoriasis die zich voordoet in de lichaamsplooien (liezen, oksels,…) wordt psoriasis inversa genoemd en gaat met weinig of geen schilfering gepaard. Ook de nagels kunnen soms op diverse manieren worden aangetast (verdikking, putjes, vervormingen).
Er is ook een vorm van psoriasis (psoriasis guttata) waarbij de huid heel kleine, “druppelgrote” plekjes of bultjes op een ondergrond van erytheem (roodheid) vertoont.