Comprendre ma peau
Que faire quand mon traitement contre l’acné rend ma peau sèche ?
Avoir des boutons, c’est déjà pas drôle. Mais si en plus les traitements chamboulent l’équilibre de la peau, la situation peut devenir difficile à gérer.
Beaucoup de patients se plaignent chez le dermatologue de ne plus rien comprendre à leur peau. Ils ont des imperfections et se battent parfois depuis longtemps contre ce problème, mais en même temps, leur peau est devenue sèche par endroits, ultra-sensible, rouge et irritée, elle pèle même sur certaines zones.
Alors peau grasse, peau mixte, peau acnéique, peau sensibilisée ? Il faut comprendre comment fonctionnent les traitements anti-acnéiques, quels peuvent être leurs effets secondaires, en fonction du type de traitement utilisé.
Comment fonctionnent les traitements anti-acnéiques ?
Le sébum joue un rôle central dans l'apparition de l'acné, même s'il n'est pas le seul en cause dans cette pathologie. Les dernières études scientifiques ont analysé le rôle du sébum dans l'apparition des boutons, points noirs et autres lésions acnéiques et mis en évidence 2 phénomènes conjoints chez les personnes touchées :
- Une hyperséborrhée = la peau sécrète trop de sébum sur certaines zones (riches en glandes sébacées).
- Une dysséborhée = le sébum des peaux acnéiques a une composition déséquilibrée par rapport à celui d'une peau non acnéique.
En outre, les composants gras présents en excès dans le sébum favorisent le développement de certaines bactéries, entraînant toute une cascade de réactions inflammatoires à l'origine des lésions.
Wat moet ik doen als mijn acnebehandeling mijn huid droog maakt?
Puistjes hebben is al erg genoeg. Maar als de behandelingen tegen die puistjes dan ook nog eens het evenwicht van je huid verstoren, is het helemààl geen pretje meer.
Veel patiënten klagen bij de dermatoloog dat ze hun huid niet meer begrijpen. Zij hebben puistjes en vechten soms al lange tijd tegen dit probleem, maar tegelijkertijd is hun huid op sommige plaatsen droog, ultragevoelig, rood en geïrriteerd geworden en schilfert op sommige plaatsen zelfs.
Dus heb je een vette huid, een gemengde huid, een huid met acne, een overgevoelige huid? Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe acnebehandelingen werken en wat de bijwerkingen ervan kunnen zijn, afhankelijk van het type behandeling.
Hoe werken acnebehandelingen?
Talg speelt een cruciale rol bij het ontstaan van acne, ook al is het niet de enige oorzaak van deze pathologie. De jongste wetenschappelijke studies hebben de rol van talg bij het ontstaan van puistjes, mee-eters en andere acneletsels geanalyseerd en twee gezamenlijke verschijnselen bij de getroffenen aan het licht gebracht:
- Hyperseborroe = de huid scheidt op bepaalde plaatsen (rijk aan talgklieren) te veel talg af.
- Dysseborroe = de talg van de huid met acne heeft een onevenwichtige samenstelling in vergelijking met die van een huid zonder acne.
Bovendien bevorderen de vetten die in overmaat in de talg aanwezig zijn de ontwikkeling van bepaalde bacteriën, wat leidt tot een hele cascade van ontstekingsreacties die aan de oorsprong van de letsels ligt.
Acnebehandelingen
In het algemeen hebben plaatselijke of orale acnebehandelingen tot doel de effecten van talg van slechte kwaliteit tegen te gaan (met uitzondering van isotretinoïne, dat rechtstreeks op de talgproductie inwerkt) om het ontstaan van puistjes te voorkomen, doordat ze ook een ontstekingsremmende of zelfs antibacteriële werking hebben.
1 – Doordat ze de talgproductie verminderen (wat de bedoeling is, om de belangrijkste oorzaak van acne te bestrijden) en de opperhuid dunner maken (een ongewenst effect als gevolg van keratolytische behandelingen), maken acnebehandelingen de beschermende hydrolipidenfilm van de huid minder doeltreffend.
Zo kan een vette huid met neiging tot acne onder invloed van de behandeling uitdrogen en de symptomen van een droge en geïrriteerde huid gaan vertonen: trekkerig gevoel, huid die hier en daar afschilfert, branderig gevoel, plaatselijke roodheid... In het geval van een orale behandeling manifesteert de droogheid zich ook door een meer algemene uitdroging van de hele huid en ook van de slijmvliezen (labiaal, nasaal, oculair, genitaal...).
2 - Veel medicijnen tegen acne werken ook fotosensibiliserend of maken de huid gevoeliger voor de zon.
Tijdens deze behandelingen moet vrijwillige blootstelling aan UV-licht worden vermeden, of anders moet de fotosensibiliserende behandeling tijdens de zomer tijdelijk worden stopgezet.
Over welke behandelingen gaat het?
Verschillende soorten acnemedicatie kunnen bijwerkingen op de huid hebben. Plaatselijke behandelingen zijn onder andere:
- Retinoïden
- Benzoylperoxide
- Adapaleen
En bij de orale behandelingen gaat het om:
- Retinoïden (isotretinoïne)