Solutions & traitements
Haarroos: hoe maak je komaf met schilfertjes?
50% van de mensen heeft last van roos. Dit kan veroorzaakt worden door een micro-organisme of een genetische oorsprong hebben. Hieronder onze oplossingen om er vanaf te komen.
Solutions & traitements
50% van de mensen heeft last van roos. Dit kan veroorzaakt worden door een micro-organisme of een genetische oorsprong hebben. Hieronder onze oplossingen om er vanaf te komen.
Eén op de twee mensen heeft last van roos in het haar. Het kan op elk moment opduiken en bij alle haar- en hoofdhuidtypes. Roos kan mild, matig of ernstig zijn.
Er zijn twee mogelijke oorzaken van roos. De eerste is de kolonisatie van de hoofdhuid door een gist (eencellige schimmel). De tweede oorzaak is genetische aanleg, die tot uiting komt onder invloed van omgevingsfactoren. Hieronder lees je waar schilfertjes vandaan komen.
Schilfertjes zijn dode huidcellen die niet afzonderlijk, maar in groepjes van de hoofdhuid vallen, waardoor ze met het blote oog zichtbaar zijn.
Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich ongeveer om de 21 dagen. In sommige gevallen duren de celvernieuwingscycli echter slechts 5 tot 7 dagen. Deze versnelde cycli zijn het gevolg van seborroïsch eczeem, vaak verergerd door de proliferatie van de schimmel Malassezia furfur, een soort gist. Dit wordt ook pityriasis capitis genoemd en is een veel voorkomende hoofdhuidaandoening.
Wanneer de hoofdhuid te snel wordt vernieuwd, zijn de epidermale cellen niet rijp genoeg om zichzelf op natuurlijke wijze te elimineren, en blijven ze samenklonteren.
Dit resulteert in witte “klontertjes” die in grote aantallen loskomen. Zo zijn schilfertjes te zien op het haar, de kraag en de schouders, vooral wanneer je je haar kamt.
Roos kan gepaard gaan met hoofdhuidirritatie en jeuk van uiteenlopende intensiteit. Vermoeidheid, stress, vervuiling of het winterseizoen kunnen de proliferatie van Malassezia furfur en dus het ontstaan van roos in de hand werken. Er zijn twee soorten roos: droge roos en vette roos.
Het is belangrijk vast te stellen of je droge of vette roos hebt en of je schilfers of korstjes op je hoofdhuid hebt. Het uitzicht ervan geeft aanwijzingen over de aard van de aandoening, zodat die beter kan worden behandeld.
Dit is het meest voorkomende type. De schilfertjes zijn fijn, droog en witachtig. Ze zien eruit als een wit poeder, kleven niet aan de hoofdhuid en vallen op de schouders.
Droge roos komt meestal voor bij een droge of normale hoofdhuid. Ze is goedaardig en veroorzaakt geen irritatie of jeuk. Het enige probleem is cosmetisch.
Hebt je schilfers (huidschilfers) die als witte plaques op je hoofdhuid verschijnen? Zijn ze droog en gaan ze gepaard met onderliggende roodheid? Heb je ook jeuk? Deze symptomen zijn kenmerkend voor psoriasis, een ontstekingsziekte die de huid aantast. Deze pathologie heeft niets te maken met de proliferatie van de gist Malassezia furfur, maar is een kwestie van genetische aanleg, die tot uiting komt onder invloed van omgevingsfactoren.
Het fenomeen van vette roos is zeldzamer en kan problematischer zijn. Het gaat hier om ernstige en chronische schilfering. Er is één oorzaak van vette roos: seborroïsche dermatitis.
Bij vette roos zijn de schilfers vaak dik en gelig. Ze klonteren samen tot compacte plaques die aan de hoofdhuid kleven en vaak gepaard gaan met jeuk. In dit geval gaat het om een lichte vorm van seborroïsche dermatitis (SD). De hoofdhuid is vaak roze en geïrriteerd.
In geval van twijfel en/of bij ernstige roos, raadpleeg je best een dermatoloog.
- Keratoreducerende bestanddelen zoals glycolzuur of salicylzuur, die ernstige schilfers losmaken en de eliminatie ervan vergemakkelijken
- Keratolytische bestanddelen om vastzittende witte plaques te verwijderen
- Actieve bestanddelen die hevige jeuk verminderen
- Intensief emolliërende bestanddelen om in te werken op droge plaatsen
- Schimmelwerende bestanddelen om de proliferatie van Malassezia furfur intensief te bestrijden
- Bestanddelen die roos elimineren en de celproliferatie reguleren
- Bestanddelen die hevige jeuk kunnen kalmeren, ontstekingsremmende stoffen om de hoofdhuid te kalmeren