Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis is een chronisch terugkerende, jeukende ontstekingsziekte van de huid waar wereldwijd zo’n 20% van de jonge kinderen aan lijden. Het is de meest voorkomende huidziekte bij kinderen. Ouders met een voorgeschiedenis van allergie of atopie hebben een verhoogd risico om een kind te hebben dat allergisch is. 

Bij kinderen met AD verschijnen er meestal rode, droge, jeukende plekken op de huid. Het kind gaat zich vaak krabben en de huid kan blaren, sijpelende letsels, korstjes en zweertjes door infectie ontwikkelen. Bij baby’s doet eczeem zich meestal voor op het gezicht, de hoofdhuid, de armen en benen. Bij oudere kinderen is het mogelijk dat alleen de binnenkanten van de ellebogen en de achterkant van de knieën eczeem vertonen. Deze gevoelige huid kan reageren op transpiratie, warmte en schurende kledij in irriterende materialen. Ze kan ook reageren op bepaalde detergenten, zepen en reinigingsproducten. Sommige kinderen kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingswaren (melk of eieren), huisdieren, stofmijten, pollen en grassen, maar het verband tussen AD-laesies en blootstelling aan allergenen is niet altijd duidelijk.

dermatite atopique

In de meeste gevallen wordt atopische dermatitis ontdekt bij een routineonderzoek, maar als je kind symptomen ontwikkelt zoals hierboven beschreven, moet je een arts raadplegen.

 

Welke behandelingen worden aanbevolen bij atopische dermatitis?

Zelfs met een optimale behandeling zullen de patiënten perioden met opstoten hebben, die een impact hebben op de levenskwaliteit van zowel de patiënt zelf als zijn omgeving.

Er zijn diverse behandelingen die goedgekeurd zijn voor gebruik bij kinderen, zoals topische corticosteroïden en calcineurine-inhibitoren om de huidontsteking onder controle te krijgen, en orale antihistaminica tegen de jeuk. In ernstiger gevallen kunnen ook systemische behandelingen nodig zijn (IV, SC of oraal toegediend), maar alle patiënten, ongeacht de ernst van de AD, moeten sowieso een basisbehandeling met een emolliens krijgen om de huidbarrière te herstellen en de huid gezond te houden.

Omgevingstriggers moeten worden vermeden en bij blootstelling aan de zon moet aangepaste zonnebescherming worden aangebracht, gevolgd door extra emolliens. Een bad mag niet langer dan 5 à 10 minuten duren, het water mag niet te heet zijn en er moet een zeepvrij reinigingsproduct worden gebruikt; de huid moet worden drooggedept (niet drooggewreven) en na het baden moeten het topische geneesmiddel en/of de emolliens zo snel mogelijk worden aangebracht.

Door een emolliens aan te brengen, wordt de huid beter gehydrateerd en wordt xerose verminderd, met een bewezen gunstig effect op jeuk, erytheem, huidbarstjes en lichenificatie. Dit helpt ook om de barrièrefunctie van de huid in stand te houden en te herstellen, het gevaar voor bacteriële superinfectie te verminderen, toekomstige opstoten te voorkomen en dus minder topische geneesmiddelen te moeten gebruiken. Daarom wordt aangeraden om dagelijks emolliens aan te brengen, ook wanneer je kind geen symptomen van actief eczeem vertoont.

Hoe moet ik de emolliens aanbrengen?

Je moet de emolliens minstens 2 keer per dag aanbrengen, zeker na het bad, op de volledige huid en niet alleen op de zones met actieve letsels. Wordt de emolliens gecombineerd met andere lokale behandelingen, dan is er geen duidelijke indicatie om de voorkeur te geven aan een bepaalde volgorde of een bepaald tijdstip voor het aanbrengen van de emolliens. Het verdient aanbeveling om 30 minuten te wachten voor je de emolliens aanbrengt bovenop dergelijke behandelingen.

Voorkom bacteriële besmetting van verzachtende middelen

Hou de volgende richtlijnen in acht om bacteriële besmetting van de emolliens te voorkomen:

a) deel het gebruik niet met een andere patiënt

b) geef de voorkeur aan pompflacons

c) gebruik een schone lepel of spatel als de emolliens in een pot zit (steek nooit je vingers in de pot).

Dagelijks reinigen, af te spoelen

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Huile de douche

(No opinion yet)

24u hydratatie en onmiddellijk comfort van bij het douchen

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Dagverzorging

Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin barrier therapy patent

Atoderm Intensive Baume

(1 beoordeling)

Intensieve verzorging tegen jeuk. Ultrakalmerend & ultravoedend.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)

Occasionele specifieke huidverzorging

Droge tot zeer droge gevoelige huid Zeer droge, geïrriteerde tot atopische gevoelige huid

Skin relief-technologie

Atoderm SOS spray

(3 beoordelingen)

De anti-jeukreflex die onmiddellijk verlichting brengt.

Voor wie?

Voor het hele gezin (behalve prematuren)